- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон: Самит Г20 није место за дипломатско решавање сукоба у Украјини

© AP Photo / Yoan Valat, PoolФранцуски председник Емануел Макрон
Француски председник Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Самит Г20 није место на којем се треба очекивати напредак у дипломатском решавању украјинског сукоба, изјавио је председник Француске Емануел Макрон на конференцији за новинаре након завршетка самита.
„То није место на којем би могли да се постигну велики успеси данас, посебно када имамо посла с актуелном ситуацијом у Украјини. То није место где би се могао постићи дипломатски напредак у вези с тим питањем“, рекао је Макрон.
Насупрот Макрону, немачки канцелар Олаф Шолц је позитивно оценио резултате самита Г20 у Индији, укључујуи и завршну изјаву у вези са сукобом у Украјини.
У завршној декларацији се наводи да су све стране дужне да се суздрже од претње силом или њене примене ради стицања територије.
„Усвојена је одлука о јасном признавању да је територијална целовитост држава попут Украјине несумњива и да границе не треба да се мењају насилним методама. Такође, драго ми је што је овде још једном изражен јасан став против употребе нукларног оружја“, рекао је Шолц.
Раније је лист „Фајненшел тајмс писао да је декларација самита Г20 у Индији ударац за западне земље, због одсуства глобалног консензуса у подршци Украјини.
Индија председава Г20 од 1. децембра 2022. године. Самит лидера групе одржан је у Њу Делхију 9. и 10. септембра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала