- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Скривена корејска претња: Зашто Запад форсира тему могуће испоруке оружја из Северне Кореје у Русију

© AP Photo / Ahn Young-joonДемилитаризована зона између Јужне и Северне Кореје
Демилитаризована зона између Јужне и Северне Кореје - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Неки западни медији форсирају информације о томе да је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун наводно понудио руским бизнисменима продају оружја које би Москва наводно требало да плати житом и војном технологијом. Саговорници Спутњика истичу да се ради о неутемељеним тврдњама које имају за циљ да прикажу колико је Русија наводно слаба.
Западни медији који су објавили ове информације позивају се на неименоване званичнике САД и других земаља. Односно, ниједан угледни западни медиј не може званично да потврди ту информацију или основни извор. Или не жели?
Вест су прихватили су и званичници из западних престоница. Помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан по хитном поступку је саопштио да преговори између Русије и Северне Кореје о испорукама оружја наводно „активно напредују“ и да ће Пјонгјанг морати скупо да плати за испоруку оружја Москви које, по мишљењу америчке стране, може бити употребљено у оквиру специјалне војне операције у Украјини. Саливан није пропустио да истакне да Русија наводно трага за било каквим извором испорука муниције. Наравно, америчка страна поново није навела никакве доказе за то.
Сједињене Државе су раније у више наврата говориле о томе да вероватно постоји сарадња између Русије и Северне Кореје о испорукама оружја које би било употребљено у Украјини.
Москва је, такође, небројено пута то демантовала. Штавише, и Северна Кореја је демантовала. Руски амбасадор у Пјонгјангу Александар Мацегора је навео да нема говора о испорукама муниције из Северне Кореје, да се та земља налази практично у ситуацији непосредно пред рат и да је арсенал наоружања потребан њој самој.

Русији није потребно страно оружје

Угледни научни сарадник руског Центра за корејска истраживања при Институту за Кину и савремену Азију Русије академије наука Ким Ен Ун рекао је за Спутњик да су те тврдње неутемељене и измишљене.
„То је неутемељено и измишљено. Главни задатак је да се покаже да је Русија толико ослабила да чак и од Северне Кореје тражи оружје“, рекао је он.
Експерт је уверен да Русији није потребно да набавља инострано оружје.
„Није нам потребно да набављамо оружје од других држава. Обратите на то пажњу. Нема ниједне потврде да купујемо оружје од других земаља. Сами ћемо све решити“, рекао је саговорник Спутњика.
Ким је оценио да специјална операција Русије у Украјини има огроман утицај на међународне догађаје, а против Русије су се сада удружиле све снаге Запада ─ практично милијарду људи против ње, али да ће се Русија сама изборити.
„Циљ те информације је да се покаже да смо ми (Русија) слаби и да нам је потребно оружје једне такве земље као што је Северна Кореја. При томе се тврди да ми наводно намеравамо да купимо стару муницију. Дакле, није нам потребна, имамо своју“, истакао је Ким.
Познати кинески стручњак Ћин Ан сматра овакве информације које САД преувеличавају, заправо показују да су „они у дубини душе узнемирени и да се заиста боје“.
Он подсећа да је у овој фази специјалне операције Русије у Украјини помоћ САД и Запада Кијеву у виду оружја и муниције већ премашила 100 милијарди долара, при чему су саме САД потрошиле 50 милијарди долара и још непрекидно понављају да ће наставити да помажу колико год буде требало.
Према мишљењу овог стручњака, амерички председник Џозеф Бајден је „полудео“ кад поред испорука оружја вредних више милијарди покушава да подстакне друге чланице НАТО да уђу на бојно поље у Украјини против Русије.

Скретање пажње са сопствених проблема на Западу

Ким Ен Ун сматра да је још један разлог због којег Америка и Запад говоре о овој теми јесте и покушај да скрену пажњу јавности са сопствених проблема.

„У Украјини трпе пораз и сада желе некако да скрену пажњу. Предстоје избори у САД. Знате да је најбољи начин да се осигура победа на изборима заплашити становништво неком спољном претњом, ратом против неке земље, а племенито америчко руководство штити своју земљу“, додао је Ким.

Према његовом мишљењу, у постојећим условима Русија треба да тражи начин да се укину санкције које је СБ УН увео против Северне Кореје због нуклеарних проба и које је и Москва подржала.
Уверен је да ће Москва и Пјонгјанг наставити да шире сарадњу у пракси, а обновљена сарадња у војно-техничкој сфери има за циљ да упозори Америку и њене савезнике: не покушавајте да покренете сукоб на Корејском полуострву.
„Штавише, Северна Кореја је поручила да ће у том случају нанети удар“, навео је експерт.

Шта даље

И Ким се слаже да овим причама и покушајима да се скрене пажња са неуспеха Запада у Украјини, Америка и савезници могу да покушају да направе провокацију против Пјонгјанга у региону.
Подсетио је да је на недавним маневрима САД, Јужне Кореје и савезника учествовало око 400.000 војника али да при томе није био кључан њихов број већ структура.

„Учествовали су јединице Оружаних снага САД, Велике Британије, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда и Филипина. То вас ни на шта не подсећа? То су оне земље које су током корејског рата биле на страни САД. Легенда маневара је била оваква: Северна Кореја је напала, а учесници вежби изводе ударе по центрима одлучивања и највишим руководиоцима Северне Кореје“, навео је Ким.

Вежбе су одржане од 21. До 31. августа (Ulchi Freedom Shield). У првој фази увежбавана је цивилна одбрана и проверене су могућности за брз прелазак државе на ратни режим и спремност за вођење тоталног рата. У другој фази одржани су маневри свих видова војске Јужне Кореје и САД у Кореји, као и космичких снага САД.
Ћин Ан је подсетио и да је недавно америчка стратешка нуклеарна подморница ушла у јужнокорејску луку Пусан.

„Сједињене Државе су у прошлости биле главни агресор према Северној Кореји, оне и даље представљају деструктивну претњу по опстанак севернокорејског народа“, оценио је он.

Мирна реакција Москве

У међувремену, пажњу привлачи мирна реакција Москве на поменуте медијске наводе.
Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је раније новинарима да није искључена могућност да Русија и Северна Кореја одрже заједничке вежбе, као и да је то питање које се разматра са свим суседима Русије.
Као пример навео је заједничко патролирање кинеских и руских стратешких бомбардера и носача ракета које се сада одржава редовно неколико пута годишње.
За то време Америка активно наставља да пумпа оружјем своје савезнике у Азијско.пацифичком региону и суседе Кине – Јужну Кореју, Јапан, Аустралију и друге.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала