- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Телефон, шампон, паста за зубе: ЕУ направила нову листу „смешних“ санкција против Руса

© Flickr / Will BakkerГраница ЕУ
Граница ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Европска унија забранила је Русима да путују у ЕУ аутомобилима који су регистровани у Русији, као и да са собом носе паметне телефоне и козметику, јер се то, како наводе, сматра увозом. Санкције се односе и на драго камење, тоалетни папир, шампоне, пасте за зубе, приколице, полуприколице, јахте и фото-апарате, пише портал „Газета“.
Руси неће моћи да путују у Европску унију аутомобилима који су регистровани у Русији, наводи се у новим правилима Европске комисије, преноси РБК.

„Није важно да ли се транспортно средство користи у личне или пословне сврхе, ако оно спада у царинске кодове који се налазе у прилогу XXI, под кодом 8703 и ако то транспортно средство потиче или се извози из Русије“, саопштено је у Европској комисији.

Осим тога, земље чланице ЕУ могу саме да доносе одлуку како се санкције интерпретирају у односу на возила која су регистрована у Русији. Царински код 8703 имају аутомобили и друга транспортна средства која превозе мање од десет људи.

Козметика и геџети

Европска комисија је на свом сајту такође негативно одговорила на питање да ли грађани Русије могу да понесу личне ствари са собом. Земље чланице ЕУ могу да забране Русима да у Европску унију уђу са: козметиком, мобилним телефонима, лаптоповима, коферима, рекао је партнер бриселске правне компаније „Аквис“, експерт за санкције Јуриј Шумилов.
На списку забрањених ствари су и предмети од коже и крзна, полудраго и драго камење, тоалетни папир, шампон, паста за зубе и фото-апарат.

„Ни са шампоном, ни без шампона у ЕУ“

Посланик Думе Виталиј Милонов је изјавио да су га нове санкције ЕУ насмејале.

„Европска комисија је постала зла. Уопште се не бавим овим питањем, јер не планирам да идем у Европску унију, ни са шампоном ни без шампона. Искрено, не видим ниједан разлог да нормална особа путује у ЕУ, осим дипломата и људи који морају због посла. Сигурно постоје и они који због породичне ситуације морају транзитом да пролазе кроз ЕУ. Све у свему, смешно је да се брани да се носи шампон“, рекао је Милонов.

Посланик Евгеније Фјодоров је навео да Европска комисија велику пажњу поклања ситницама.

„Европска унија против нас води рат и у том рату користи све методе. Ситничави су и мисле да ће нас на тај начин натерати да паднемо на колена“, истакао је руски посланик.

Извршни директор Асоцијације туристичких агенција Русије Маја Ломидзе је појаснила да се санкције односе на апарате који су скупљи од 750 евра. Осим тога, одлука о заплени ће зависити од цариника.
„Потребно је знати да ће цариници Европске уније сами примењивати директиве. Сматрам да је то кршење основних права туриста“, појаснио је председник Асоцијације туристичких организација Русије Артур Мурадјан.
Руска рубља и поглед на Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2023
РУСИЈА
Руска економија није пропала – на велико изненађење Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала