- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Тестирана четвородневна радна недеља, задовољни и радници и компаније

CC0 / Pixabay / Фирма
Фирма - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Велики међународни експеримент с четвородневном радном недељом показао је да се такав концепт рада исплати и послодавцима и запосленима. Стога је већина компанија, које су учествовале у експерименту, одлучила да се неће враћати на стари систем.
Резултати су показали да су запослени који су радили по том концепту у наставку експеримента, продуженог са шест месеци на годину дана, успели успешно да обаве све додељене задатке уз додатно скраћење радног времена, пише портал „Индекс“.

Што је дуже експеримент трајао, радно време се скраћивало

Другим речима, што су људи дуже радили на нов, ефикаснији начин, то су им радне недеље постајале краће.
Након шест месеци радници су изјавили да су мање исцрпљени, да им се здравље побољшало и да су задовољнији послом. Притом, просечно радно време смањили су за око четири сата, на 34 сата недељно.
Они који су наставили по истом распореду пуних 12 месеци додатно су скратили радно време на око 33 сата недељно, тврде истраживачи. У исто време наставили су да извештавају о бољем менталном и физичком здрављу, као и успостављању равнотеже између посла и приватног живота.
То су показали резултати експеримената спроведених током протеклих 18 месеци у САД, Канади, Великој Британији и Ирској, а потврдила су их и искуства из Аустралије и Новог Зеланда.
У новим експериментима учествовале су различите фирме из различитих индустрија, од непрофитних организација, преко дизајнерских агенција, до произвођача.

Сто одсто задатака у четири дана за исту плату

Концепт четвородневне радне недеље у којем запослени примају пуну плату за 80 одсто уобичајених радних сати уз одржавање сто одсто продуктивности последњих година постаје све популарнији широм света.
Непрофитна организација „4 Day Week Global“, која спроводи тестирања овог концепта и сарађује с владама како би им помогла у обликовању одговарајућих политика, објавила је недавно четврту фазу својих истраживања, чији је фокус био на дугорочном утицају ових експеримената.

Прво истраживање дуже од пола године

Ово је прво истраживање које је пратило такав систем рада током 12 месеци уместо током шест месеци. Ранија, полугодишња истраживања дала су сличне резултате, међутим, постојала је сумња да су позитивни ефекти били последица чињенице да се радило о новини, који би с временом могли да нестану или да се смање.
Истраживање је укључило повратне информације добијене од 988 особа које су радиле у 41 фирми у САД и Канади које су прошле године прешле на четвородневну радну недељу.
„Испитивања су позитивна у свим аспектима с овим новим доказима који помажу да се оповргне забринутост да су претходни успеси били резултат новости и да се дугорочно не би могли одржавати“, пишу аутори у извештају.
Штавише, истраживање је утврдило да је продужењем рада по новом систему дошло до даљег побољшања телесног и менталног благостања запослених уз истовремено повећање продуктивности.
„Увиди након 12 месеци су изузетно позитивни и доприносе изградњи снажних доказа који показују трајне позитивне учинке скраћеног радног времена”, навели су у извештају оснивачи „4 Day Week Global“ Шарлот Локхарт и Ендрју Барнс.
Истраживање је показало да су почетна смањења исцрпљености, која су се приметила након увођења четвородневне радне недеље, остала и након 12 месеци, док су самопроцењени резултати телесног и менталног здравља током године наставили да се побољшавају.

Већина запослених жели да настави тако да ради

Од учесника студије, њих 95 одсто изразило је жељу да настави са тим концептом, готово 70 одсто је мање исцрпљено, 40 одсто се осећало мање под стресом, а анксиозност се смањила за 39 одсто испитаника.
Мерено на самопроцењеном нивоу од један до пет, где је пет најбоља оцена, ментално здравље учесника експеримента повећало се с 2,92 пре почетка експеримента на 3,42 након годину дана, док се њихово физичко здравље повећало с 3,05 на 3,41.

Задовољне и компаније

И компаније које су учествовале у истраживањима позитивно су оцениле укупно искуство, просечном оценом 8,7 од 10.
Неке од кључних забележених предности биле су побољшање продуктивности и квалитета, привлачење нових и смањење одласка старих запослених.
Приходи укључених компанија порасли су у просеку за 15 одсто, док су запослени за 32 одсто мање размишљали о напуштању посла.
Такође, чак 89 одсто компанија одлучило је да ће дефинитивно наставити с концептом четвородневне радне недеље, а 11 одсто је најавило да ће то врло вероватно учинити.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала