- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Русији спречено више од 70 великих терористичких напада

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаКримски мост
Кримски мост - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Од почетка специјалне војне операције у Украјини извршено је 143 терористичка напада у Русији иза којих стоје украјинске специјалне службе, изјавио је у интервјуу „Росијској газети“ заменик секретара Савета безбедности Русије Јуриј Коков.

„Број терористичких напада је у нашој земљи нагло порастао од почетка специјалне војне операције у Украјини“, рекао је он.

Истакао је да је у том периоду извршено 143 терористичка злочина, укључујући 131 терористички напад, а напорима специјалних служби и полиције спречено је 256 терористичких злочина, од којих 144 терористичка напада.
„Највећи одјек су имале експлозије на гасоводима 'Северни токови', Кримском мосту, Каховској хидроелектрани, као и ракетни напади на Запорошку нуклеарну електрану. Осим тога организовани су и напади дроновима на Курску нуклеарну електрану, објекте цивилне инфраструктуре Московског региона, Кримског полуострва, Саратовске, Рјазанске, Калушске, Вороњешке, Псковске, Ростовске, Курске, Белгородске, Брјанске области, као и на морске луке у Севастопољу и Новоросијску. Организовани су и оружани напади украјинске диверзантско-терористичке групе на села у пограничној зони у Белгородској области“, рекао је Коков.
Заменик секретара Савета безбедности Русије је нагласио да је од фебруара 2022. године спречено више од 70 великих терористичких напада, укључујући и покушаје да се оштети гасовод „Турски ток“, далеководи у Лењинградској и Тверској области, хидроелектране у Угличу, као и авиони цивилне и војне авијације. Додао је да су диверзије спречене на енергетским објектима, као и на транспортним објектима на Криму, у Липецкој, Запорошкој и Херсонској области.
„Ухапшено је и покренут је кривични поступак против више од 300 лица, која се оптужују за нападе на војне комесаријате, административне зграде и железничке инфраструктурне објекте по налогу украјинских специјалних служби“, закључио је Коков.
Додао је да је Украјина помоћу западних консултаната планирала да на својој територији изврши терористички напад „прљавом бомбом“ са циљем да оптужи Русију за нуклеарни тероризам.
Припадник Федералне службе безбедности Русије (ФСБ) - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
Специјална операција у Украјини
Велика акција ФСБ: Спречен покушај да се прокријумчари материјал за "прљаву бомбу"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала