- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Више од 2.000 људи погинуло у земљотресу у Мароку, спасиоци се утркују с временом /видео, фото/

© AP Photo / Mosa'ab ElshamyПотрага за страдалима у рушевинама после земљотреса у Мароку
Потрага за страдалима у рушевинама после земљотреса у Мароку - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Број погинулих у разорном земљотресу који је погодио Мароко порастао је на 2.122, док је 2.421 особа повређена, јавила је државна мароканска телевизија. У близини епицентра потреса, спасиоци се утркују са временом како би дошли до заробљених жртава у удаљеним планинским селима.
Припадници војске, полиције и цивилне одбране стигли су током ноћи у угрожена подручја, а Мароканци су већ другу ноћ провели на улицама.
Многа села у подножју планине Високи Атлас у близини епицентра земљотреса су изолована и тешко доступна, што омета спасилачке операције.
Краљ Марока Мухамед VI наредио је џамијама широм земље да у подне одрже погребну молитву за погинуле у земљотресу. Заставе се вијоре на пола копља широм земље с обзиром на то да да је почела тродневна национална жалост.
Мароканци су јуче похрлили у болнице и медицинске центре како би дали крв да би помогли повређенима.
У епицентру земљотреса регистровано је више накнадних земљотреса, а Европско-медитерански сеизмолошки центар забележио је данас потрес јачине 4,5 степени по Рихтеровој скали 77 километара југозападно од Маракеша.
Према последњим подацима, број погинулих у земљотресу који је погодио Мароко порастао је на 2.012, наводи се у саопштењу мароканског Министарства унутрашњих послова.
Број повређених попео се на 2.059, од којих је 1.404 у критичном стању, додало је Министарство, пренео је Танјуг.
Земљотрес се догодио у планинском ланцу Високи Атлас у Мароку нешто после 23.00 сата у петак по локалном времену, на релативно малој дубини од 18,5 километара, са епицентром 72 километра југозападно од Маракеша.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала