- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Запад се узалуд нада — нема „магичног оружја“ против Русије /видео/

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЈуришна група Ваздушно-десантних снага у зони специјалне војне операције
Јуришна група Ваздушно-десантних снага у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
Пратите нас
Американци и Запад се као и Хитлер до последњег часа надају неком чуду или „магичном оружју“ које ће да преокрене и реши ствар у Украјини, каже политиколог Александар Павић. Додаје да су и они заробљеници своје сулуде амбиције и не могу да јој се одупру иако су свесни да губе али указује на велику разлику — Трећи рајх није имао нуклеарно оружје.
Многи експерти који су војно сагледавали ситуацију и пре украјинске контраофанзиве упозоравали су да је она осуђена на пропаст, јер јој недостаје кључна компонента — ваздушна подршка.
Павић подсећа да је у случају неких ранијих америчких успеха у борбама против противника далеко испод њиховог нивоа ваздушна премоћ била одлучујућа. Тако је било у Ираку, Авганистану и делимично у Сирији. Истовремено, како истиче, у главама америчке врхушке, „хунте“ која води ту државу остала је слика руских војника још из Хладног рата, незадовољних и немотивисаних па су мислили да им управо због тога неће бити потребно много да их сада победе.
„Они су толико потценили Русе али је уочена и још једна битна ствар, а то је мржња према Русима. Док су протестанти водили Америку то је било у домену рационалности, нису волели противника али су га поштовали, а ови га мрзе и не поштују. Они мрзе Русију и православље, а зато мрзе и нас“, каже Павић и додаје да у тој својој мржњи они сматрају да су Руси нижа класа и зато их погрешно и процењују.

Има ли Запад „магично оружје“ против Руса

Павић подсећа да Запад није успео да сломи руску економију па се сада узда у концепт Хитлеровог вундервафеа или „магичног оружја“ које би све решило.
„Прво су то били хајмарси па су сада то абрамси и то они који могу да носе гранате с осиромашеним уранијумом. Међутим, скинут им је реактивни оклоп - они гурају Украјинце у борбу у конзервама које руска артиљерија може да избуши само да тај напредни оклоп не би пао у руске руке. Запад је толико комотан с Украјинцима, јер колико год они њих величали, ипак их не сматрају за људе истог ранга. Некадашњи сенатор из Масачусетса Мит Ромни је недавно рекао да је ово феноменална инвестиција Пентагона зато што за мање од пет одсто војног буџета ратују односно деградирају руску војску, а да ниједан амерички живот није изгубљен. То само значи да они још увек нису ништа ризиковали“, наглашава наш саговорник.

Запад се понаша као коцкар, можда отвори нова жаришта

Павић оцењује да је на Западу присутно потпуно неразумевање и својих, и руских капацитета, да су преценили себе, а потценили су друге што је показатељ колонијалног комплекса. Тај став их је довео до тога да не знају шта да раде. На то упозорава и познати америчко новинар Такер Карлсон који тврди да америчка гарнитура која је на власти не жели да је тек тако преда и, додаје Павић, јако с боји да 2024. може да дође до директног окршаја Америке и Русије.
„Ова украјинска контраофанзива ће пропасти, можда можемо да очекујемо и руску офанзиву пре јесењих киша али ако постане очигледно да они губе — шта је следеће? Свет је за њих као шаховска табла и могу да пробају да отворе жаришта на другим местима укључујући и наш регион али активно покушавају да отворе Сирију. Њихов естаблишмент не сме да призна пораз, уложили су сувише политичког капитала и сада морају да се ваде као коцкар и то је оно што је јако опасно када је реч о нуклеарним силама“, упозорава Александар Павић.

Мине су свугде — од Тајвана до Републике Српске

Колико год нама било драго што контраофанзива пропада, они који не желе да признају пораз имају у рукама сувише опасних играчака. С друге стране, подсећа наш саговорник, из Москве је поручено да ће и Ф-16 третирати као платформе за нуклеарно оружје зато што они могу да га носе.
Павић сматра да се нема назнака деескалације што се види и на примеру Пољске коју чекају избори па би можда садашњем руководству те земље било лакше да уђе у сукоб него да ризикује изборни пораз.
„Мине су свугде — од Тајвана преко Сирије и Африке до Републике Српске и Косова. То су све жаришта која би могла да буду покренута да не би испало да су Бајден и неоконзервативци изгубили рат,“ оцењује он.
Павић напомиње да многи па и Такер Карлсон сматрају да би Америка могла да оконча овај сукоб само ако би стопирала помоћ Украјини, а уместо тога Украјинци добијају упутства од Американаца да штеде муницију тако што ће слати живу силу што је злочин против човечности.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала