- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кинески лист: Став Г20 о Украјини показао раст утицаја незападних земаља

© AP Photo / Manish SwarupПрипадници полиције обезбеђују Самит Г20 у Њу Делхију
Припадници полиције обезбеђују Самит Г20 у Њу Делхију - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
Став о сукобу у Украјини изнет у декларацији Самита Г20 показује раст снага земаља у развоју и незападних економија у овом мултилатералном механизму, пише кинески државни лист „Глобал тајмс“, позивајући се на стручњаке.
Како се наводи, овогодишња заједничка декларација не садржи експлицитну критику или директну осуду било које земље у вези са украјинском кризом, што се разликује од декларације из 2022. године.
Професор на Кинеском универзитету за спољне послове у Пекингу Ли Хаидонг сматра да овогодишња заједничка декларација доказује да „утицај земаља у развоју и незападних економија у овом мултилатералном механизму расте, јер су оне способне да одрже неутралност као заједнички став Г20, не дозвољавајући западним наративима и позицијама да у потпуности освоје и контролишу механизам“.
Лист пише да је прошлогодишња декларација садржала тешке речи које је Запад желео да укључи, али чињенице су показале да таква реторика уопште није допринела политичком решавању украјинске кризе.
„Због нереалне и себичне политике према кризи, мировни напори суочавају се са потешкоћама, а крвопролиће и сукоб у Украјини су далеко од краја“, наводи се у тексту.
Раније је индијски премијер Нарендра Моди саопштио да је на Самиту Г20 усвојена Њуделхијска декларација. У њој се, у контексту догађаја у Украјини, наводи да све земље морају да се уздрже од претње силом или употребе силе за стицање територија.
Индија председава групом Г20 од 1. децембра 2022. године. Самит групе одржан је у Њу Делхију од 9. до 10. септембра. На њега су били позвани лидери земаља Г20 и још девет земаља – Бангладеша, Египта, Маурицијуса, Нигерије, Омана, Сингапура, Холандије, УАЕ и Шпаније.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на самиту Г20 - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2023
РУСИЈА
Дипломатска победа Русије: Самит Г20 показао да западна премоћ више не пролази
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала