Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Код Вучитрна запаљена кућа Срба повратника - трећи пут

© Фото : Спутњику уступила Канцеларија за Косово и МетохијуУ општини Вучитрн запаљена је кућа повратника Ранка Јаначковића.
У општини Вучитрн запаљена је кућа повратника Ранка Јаначковића. - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
У месту Ново Село Мађунско у општини Вучитрн запаљена је кућа повратника Ранка Јаначковића, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију и захтевала од међународне заједнице да осигура безбедност породице.
У саопштењу је оцењено да "нема сумње да се иза овог варварског и нецивилизацијског чина крије намера екстремиста да ватром и насиљем протерају Јаначковиће са њихове родне груде", коју, како се наводи, они не желе да отуђе, већ да напротив желе да раде, граде и живе на својој земљи коју и обрађују и од тога живе.
Истиче се да су Канцеларија за КиМ и председник Привременог органа у контакту су са породицом Јаначковић која броји седам чланова и да ће у договору с њима помоћи да стану на ноге.
"Такође, захтевамо од међународне заједнице да осигура безбедност породици Јаначковић и да атак на њих не буде само пука цртица у њиховим извештајима већ да најозбиљније схвате сву тескобу и недаће с којима се ова, али и остале пре свега српске повратничке породице суочавају и да се конкретно ангажују да им осигурају опстанак", стоји у саопштењу.
Ново Село Мађунско, насељено Србима, потпуно је попаљено 1999. године и одатле су сви Срби протерани.
Породица Јаначковић која се иселила у Прилужје успела је да добије повратничку кућу, али је она други пут запаљена убрзо након градње.
Јучерашњи пожар трећи је пут како се овој честитој породици, која не жели да прода своје имање Албанцима, пали кућа у коју су желели да се врате.
У саопштењу се подсећа да је почетком јула запаљена и повратничка кућа Светислава Јозића у селу Вериће у општини Исток, што , како се истиче, све говори о планском и систематском нападу албанских екстремиста на српске повратнике, који су и дан данас најосетљивија, најугроженија и најрањивија категорија.
"Такав однос подстакнут је антисрпском реториком и политиком коју воде власти привремених институција у Приштини, а политика некажњавања само је ветар у леђа екстремистима да истрају у својим намерама", поручују из Канцеларије за КиМ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала