- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Креатор „Терминатора“: Вештачкој интелигенцији не треба нуклеарно оружје да завлада човечанством

© Youtube/Legacy EffectsТерминатор
Терминатор - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
Редитељ „Терминатора“ Џејмс Камерон сматра да вештачка суперинтелигенција (АГИ) не би морала да користи нуклеарно оружје да би завладала светом, јер би електромагнетски пулс избрисао и део њеног постојања. Он верује да би морала да уради управо оно што ради сада – да нас учини зависним од електронских уређаја.
Додао је да је то, према његовом мишљењу, као предавање кључева технодиктатури или ауторитативном режиму којим би управљао суперкомпјутер за сопствене интересе.
„Управо то видим као нову трку у наоружању - онај ко први дође до такве суперинтелигенције имаће светску доминацију“, рекао је Камерон за Си-Ен-Ен.
Истакао је како је према његовом мишљењу, веома тешко рећи да се тако нешто већ не догађа.
„Ништа што се догађа нема ми смисла. Како можемо да знамо да нама не манипулише нека вештачка интелигенција која је већ развијена, а за коју ни не знамо да постоји?“, пита редитељ.
На питање да ли га нове технологије плаше или узбуђују, Камерон каже:
„Рекао бих да ме тренутно више плаши него узбуђује. До сад смо користили неколико алата вођених вештачком интелигенцијом, али за веома специфичне ствари током снимања Аватара. Највише за убрзавање рада и повећање тачности преношења израза лица глумаца у анимацију. Желели смо да будемо што тачнији. Али, смер у којем се ствари крећу заиста храни наше највеће друштвене страхове да - не можемо веровати ономе што видимо. Поготово с дипфејковима и четботовима, нећемо моћи да верујемо нашим изворима информација, а биће све теже и теже како ствари буду одмицале. Видећете видео који је веома уверљив, али нећете бити сигурни да ли је стваран. Доћи ћемо до тога да, ако нисте заиста физички присутни негде, како да знате да је нешто стварно? Долази до феномена логичке кризе. Сократ је рекао да смо у дубокој пећини и да видимо само сенку онога што је стварно. Мислим да је то смер у коме се крећемо. Нећемо бити сигурни да је оно што видимо – тачно.“
Али, када те потенцијално негативне стране остави по страни, Камерон је уверен да би вештачка интелигенција човечанству могла донети много доброг.
„Мислим да АИ може да учини пуно ствари које ми не можемо. Мислим да АГИ ( вештачка суперинтелигенција) још увек немамо и више ме занима примена обичне вештачке интелигенције. Наиме, све што смо направили до сада, сва та трансформативна технологија претворена је у некакво оружје, од нуклеарне енергије на даље. А вештачка интелигенција је још снажнија. Докле год користимо АИ као раздвојене специјализоване алате, можемо се ослонити на њу. Али, оног тренутка кад то постане један систем на који се ми ослањамо без питања, постаће попут нове религије“, закључио је Камерон.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала