- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лула објаснио своју изјаву о могућем доласку Путина у Бразил

© AP Photo / Eraldo PeresПредседник Бразила Луис Инасио Лула да Силва
Председник Бразила Луис Инасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
Одлука о дејствима против председника Русије Владимира Путина, уколико дође у Бразил на Самит Г20, у вези са одлуком претпретресног већа Међународног кривичног суда зависиће од бразилског правосудног система, изјавио је бразилски председник Луис Инасио Лула да Силва, преноси агенција АФП.
„Не знам да ли ће га бразилски суд притворити. О томе одлучује правосуђе, а не влада“, рекао је Лула.
Раније је бразилски председник у интервјуу за индијску телевизију изјавио да би Путин лако могао да дође у Бразил, јер све док је Лула председник нема шансе да Путин буде приведен у вези са потерницом Међународног кривичног суда.
Претпретресно веће Међународног кривичног суда, чију јурисдикцију Русија не признаје, издало је 17. марта налог за хапшење Путина и руског дечјег омбудсмана Марију Љвову-Белову. Суд терети руску страну, између осталог, за наводну „депортацију“ деце коју су руске власти спасавале од украјинског гранатирања и одвеле из зоне борбених дејстава у безбедна подручја. Како је изјавио портпарол руског лидера Дмитриј Песков, покретање питања МКС о „хапшењу“ руског председника је неприхватљиво, Москва не признаје његову надлежност, а свака његова одлука је ништавна са правног становишта.
Јурисдикцију Међународног кривичног суда не признају земље у којима живи више од половине светске популације. Међу њима су Русија, Азербејџан, Белорусија, Египат, Индија, Индонезија, Иран, Казахстан, Кина, Саудијска Арабија, САД и Турска.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала