- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Незабележена ситуација на тржишту: Чери парадајз јефтинији од обичног

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICпарадајз
парадајз - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
Суша и велике врућине потпуно драстично су утицале на род парадајза, па је цена практично удвостручена усред сезоне. На пијацама парадајз прве класе кошта и до 200-250 динара, док парадајз друге класе кошта 150 динара по килограму. Чери парадајз који јако добро рађа, продаје се по рекордно ниској цени, за 100 динара у паковању од пола килограма.
„Претопли временски услови су утицали да се род парадајза брже квари. С друге стране, чери парадајз добро подноси велике температуре када је покривен фолијом и када се налази у хладовини, тако да је дошло до прекомерне производње чери парадајза, док је обичан парадајз за конзумацију недостајао", каже Едвин Вангер, произвођач из Бачких Винограда.
Чери парадајз је 200 динара по килограму, а ситнији 100 динара. Иначе је цена чери парадајза обично двоструко или троструко већа од обичног парадајза. Сада је супротна ситуација.
То је потврдио и Јожеф Маша, узгајивач из Малих Пијаца.

„Прва класа је 180-200 динара, сада је цена порасла, зависи од квалитета сока, цена се креће од 80-100-120 динара, величине, квалитета".

" Обичног парадајза нема на тржишту, јако је захтевно, улагања су велика, а није баш исплативо кад су овакве године. Врло је изложен временским условима, лакше се производи у пластеницима, али то није исто као на отвореном".
Домаћицама је исплативије да купе сок од парадајза или кувани парадајз од произвођача него да од обичног парадајза од 200 динара саме припремају за зимницу, док је за салату по први пут исплатљивији чери парадајз, преноси портал Агропрес.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала