- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Скопљу почео Самит процеса Брдо-Бриони, присуствује Вучић /видео/

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
Пратите нас
У Скопљу је данас почео самит лидера процеса Брдо - Бриони, којем присуствује и председник Србије Александар Вучић.
Домаћини скупа су председник Северне Македоније Стево Пендаровски, председник Хрватске Зоран Милановић и председница Словеније Наташа Пирц Мусар, преноси Танјуг.
Председник Србије Александар Вучић је у објави на друштвеним мрежама захвалио домаћинима састанка на којем ће, како је навео, са саговорницима из региона разговарати о неким од кључних принципа регионалне сарадње, одрживог развоја, климатских промена, али и политике проширења ЕУ, као стратешке тачке даљих односа унутар европског континента.
„Једна од битнијих тема биће и наставак свеобухватних политичких, економских и социјалних реформи, које ће задржати младе људе на овим просторима, чиме ће се додатно осигурати просперитет, стабилност и напредак целе Европе. Србија, као и увек, остаје доследна у искреном залагању за стварање атмосфере узајамног поверења, разумевања и поштовања, што је и показала кроз бројне иницијативе које отварају велике могућности за чврсту сарадњу земаља у региону, на добробит свих који живе на Западном Балкану“, написао је Вучић.
Међу присутнима су председник Црне Горе Јаков Милатовић, председник Албаније Бајрам Бегај, чланови Председништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић, Денис Бећировић и Жељка Цвијановић и председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи.
Како је најавио председник Северне Македоније на пленарном заседању разговараће се о европском путу, о климатским променама и исељавању младих из региона које лидери Западног Балкана виде као велики проблем.
На овом самиту нису истакнута никаква обележја нити заставе.
По завршетку пленарне седнице, биће одржана заједничка конференција за медије домаћина, где ће се обратити председници Северне Македоније, Хрватске и Словеније.
На крају самита, предвиђени су и билатерални састанци.
Ово је иницијатива чији је циљ подстицање дијалога и убрзање европских интеграција Западног Балкана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала