- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган: „Један појас, један пут‟ мора проћи преко Турске или га неће бити

© AP Photo / Burhan OzbiliciПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да би његова земља требало да буде део кинеског пројекта „Један појас, један пут‟.

„Кина је направила велики напредак у спровођењу ове иницијативе и наставља да напредује. И ми такође радимо у том правцу. Циљ је да рута пролази кроз Мармарај (Босфорски тунел). Без Турске овај транспортни коридор не може постојати. Турска је важна производна и трговинска база. Најпогоднији пут од истока ка западу треба да пролази кроз Турску", рекао је Ердоган новинарима по повратку из Индије, где је одржан самит Г20.

"Водимо дипломатију којом сви добију и процењујемо како можемо имати користи од ових алтернативних путева. Видимо да друге земље покушавају да прошире своје зоне утицаја преко нове руте. Међутим, ми на ово питање гледамо из перспективе "пут – то је цивилизација“ и надамо се да ће ови пројекти послужити развоју цивилизације, благостању и миру људи“, рекао је он.
Ердоган је подсетио и на пројекат транспортног коридора од Уједињених Арапских Емирата до Турске и даље ка Европи.
„Говоримо о коридору за Европу преко Турске, Ирака, Катара, Абу Дабија. (Председник Уједињених Арапских Емирата, шеик) Мохамед бин Зајед ел Нахјан је у вези с тим дао много одлучнији предлог – да се овај посао не одлаже, да се преговори заврше у току 60. дана, одмах да се поставе темељи и да се крене. Дали смо неопходна упутства и нашем министру спољних послова Хакану Фидану и нашем министру саобраћаја и инфраструктуре Абдулкадиру Уралоглуу“, рекао је Ердоган. Он је напоменуо да су сви учесници пројекта спремни за рад, а турски министри ће ускоро водити преговоре о имплементацији пројекта.
„Један појас, један пут“ је кинеска међународна иницијатива за унапређење постојећих и стварање нових трговинских и транспортних коридора који повезују више од 60 земаља Средње Азије, Европе и Африке, а која је осмишљена да промовише развој трговинских односа између њих и Кине.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала