Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Проширење ЕУ до 2030? Земље процењивати појединачно, на основу заслуга

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLДејвид Мекалистер
Дејвид Мекалистер  - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Пратите нас
Председник Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер изјавио је у Бриселу да у процесу приступања Европској унији државе треба процењивати појединачно и на основу принципа заснованог на заслугама.
Мекалистер је то рекао новинарима, упитан да прокоментарише изјаву председника Европског савета Шарла Мишела који је поменуо 2030. годину као датум до када би ЕУ и земље кандидати требало да буду спремни за проширење.
Он је рекао и да је за чланство у ЕУ неопходно усклађивање са спољном и безбедносном политиком.
Мекалистер је нагласио и да се Европски парламент увек залагао за даље проширење и да ЕУ не би била потпуна без земаља Западног Балкана.
Он је поздравио нови ангажман Савета ЕУ и Европске комисије у циљу даљег проширења и нагласио да је Европски парламент протеклих година позивао да политика проширења буде предвидљивија, кохерентнија, кредибилнија и уз постављање више услова.
"Али уместо концентрисања и фокусирања на посебне датуме, саветовао бих државама чланицама и Европској комисији да се усредсреде на оно што се заправо дешава. Правила су веома јасна - земља у Европи може да се придружи ЕУ уколико дели наше вредности, уколико је спремна да одбрани и подржи те вредности и све неопходне критеријуме који на крају морају да се испуне - финансијске, политичке, економске и друштвене критеријуме", рекао је Мекалистер.
Он је додао да земља може да се придружи ЕУ када је спремна за то.
"Сваку земљу треба проценити појединачно и на основу принципа заснованог на заслугама. Не може бити пречица или попуштања", поручио је Мекалистер.
Он је додао да би се наредних година требало фокусирати на земље Западног Балкана, као и на Украјину и Молдавију.
Мекалистер је поздравио то што су 2022. године Украјина и Молдовија добиле статус кандидата, као и Босна и Херцеговина.
"То је важан сигнал како би се показало овим трима земљама да припадају европској породици. Желимо да вас подржимо на дугом путу ка вашем чланству у ЕУ, али још једном свакој земљи треба судити појединачно", поручио је Мекалистер.
Он је подсетио да је и бивши комесар за проширење Јоханес Хан рекао да процес приступања ЕУ није конвој, већ регата.
"Свака земља појединачно ће одлучити на крају за себе када је спремна да се придружи ЕУ. На владама, на парламенту и другим играчима је да примене неопходне реформе", рекао је Мекалистер.
Он је додао да ће се у међувремену наставити подршка замљама Западног Балкана уз помоћ инструмента за претприступну помоћ ИПА 3 и инструмента за суседство, развој и међународну сарадњу НДИЦИ, као и посебним економским инвестиционим планом за Западни Балкан.
"Као што пружамо огромну подршку Украјини и Молдавији", додао је Мекалистер.
Он је нагласио да сви неопходни критеријуми морају да буду финализовани и примењени 100 одсто.

"То значи да је ово изазовно. Ово је несумњиво тежак посао, али ми смо овде у Европској унији да подржимо наше партнере на Западном Балкану и земље источног партнерства. Сви критеријуми морају бити испуњени и ја бих позвао Европску комисију да искористи могућности обновљене методологије проширења", рекао је Мекалистер.

Он је додао да се треба усредсредити на стваран и тежак рад на терену, али и постављати услове.
"Што више напретка буде постигнуто, то више треба активно мотивисати земље чланице да наставе тај посао. Владавина права, реформа јавне управе, неопходне економске реформе које штите права појединца, људска права, слобода медија, права демократске политичке опозиције, сви то знају, али, на крају, то је велики пакет", рекао је Мекалистер.
Он је додао да сва поглавља треба да буду привремено затворена.
Када је реч о Западном Балкану, оценио је да је Црна Гора водећа земља по питању процеса проширења, а да за њом следи Србија.
Он је нагласио и да је за чланство у Европској унији неопходно да се земља усклади са Унијом по питању спољне и безбедносне политике.
Мекалистер је оценио да ЕУ очекује много од партнера на Западном Балкану, али да и она мора да испуни своја обец́ања.
У том контексту, констатовао је да је последњих година било разочарања на Западном Балкану због политичких одлука које су донете у Бриселу.
Нагласио је да се Евопски парламент увек залагао за даље проширење.
"За нас, ЕУ не значи да смо заувек 27 држава чланица", рекао је Мекалистер.
Он је додао да ЕУ не би била потпуна без земаља Западног Балкана.
"Ове земље леже у срцу Европе, оне су окружене чланицама ЕУ и надам се да ћу у наредним годинама моћи да дочекам нове чланице Европске уније које долазе из Западног Балкана", поручио је Мекалистер.
А када ће се то десити, додао је, углавном је у рукама влада, парламената и других актера у појединачним земљама.
"Ми можемо да наставимо да дајемо политичку, економску и финансијску подршку. То није само у интересу земаља Западног Балкана. То је и у интересу Европске уније", закључио је Мекалистер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала