- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Запад уништава систем финансијских односа, глобална економија се мења

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Пратите нас
Глобална економија наставља да се мења пре свега због тога што Запад уништава систем финансијских односа које су сами стварали, рекао је председник Русије Владимир Путин.
Према његовим речима, све више је држава које не подлежу притиску споља него се руководе сопственим националним интересима.
"Они у центра својих активности, политике не стављају неке актуелне геополитичке моменте него промовисање сопствених интереса у сфери саобраћаја, енергетике, индустрије, финансија, хуманитарној сфери. пројеката који доносе дугорочну корист народима тих држава. Заправо, рађа се нови модел односа, интеграција и то не по западном моделу за изабране, за изабрану златну милијарду, већ читавог човечанства", истакао је Путин на Источном економском форуму.

Значај региона Далеког истока за Русију

Руски председник је истакао да је улога Далеког истока за Русију изузетно значајна.
Како је рекао, ситуација на светском тржишту подстакла је Русију да се више ради на Далеком истоку.
Према његовим речима, динамика инвестиција на Далеком истоку три пута је већи од индикатора за читаву Русију.
"Робна размена Русије и земаља Азијско-пацифичког региона прошле године је порасла за 13,7 одсто, а у првом полугодишту ове за још 18,3 одсто", навео је Путин.
Он се обратио пословним људима који су се суочили са притиском на Западу и поручио да је поузданије улагати капитал у Русији.
"Не правите два пута исту грешку", рекао је он и додао да је потребно постићи договор са представницима бизниса, како би схватили да је поузданије радити у Русији.
Држава и бизнис кругови морају бити равноправни партнери, навео је Путин.

Будући пројекти

Руски председник је исткао да је неопходно свеобухватна обнова енергетског система на Далеком истоку и наложио да се направи програм за период до 2050. године.
Неопходно је повезати гасоводе ''Снага Сибира и Сахалин-Хабаровск-Владивосток у један систем, навео је он.
„Наши планови су да повежемо гасоводе ‘Снага Сибира’ и ‘Сахалин-Хабаровск-Владивосток’, а затим да их укључимо у јединствени систем снабдевања земље гасом. То јест, да у суштини решимо… историјски, глобални задатак за нашу земљу – интегришемо гаснотранспортне мреже запада и истока Руске Федерације у једну целину“, рекао је Путин.
Он је напоменуо да ће таква одлука, уз изградњу гасовода „Снага Сибира 2“, значајно проширити програм гасификације региона Далеког истока.
Такође је нагласио да је потребно ширити логистичке маршруте у региону Далеког истока, укључујући Северни морски пут.
Путин је најавио да ће се у земљи градити брзи ауто-путеви преко Сибира и Далеког истока до Тихог океана.
VIII Источни економски форум одржава се 10-13. септембра 2023. године у Владивостоку на територији кампуса Далекоисточног федералног универзитета (ДВФУ).
РИА Новости су генерални медијски партнер форума.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала