- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

СТО: Санкције Русији могу негативно утицати на већину економија

© Sputnik / Алексей ВитвицкийСедиште Светске трговинске организације у Женеви
Седиште Светске трговинске организације у Женеви - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
Пратите нас
Очекује се да ће економске санкције уведене Русији због сукоба у Украјини имати негативан утицај на већину светских економија, саопштила је Светска трговинска организација (СТО) у свом извештају о светској трговини за 2023. годину.
„Чак и напетост у билатералној трговини може смањити економски раст у земљама са високо интегрисаним економијама. На пример, утврђено је да су трговинске тензије између Кине и САД довеле до губитака благостања од 0,3 одсто БДП-а у Кини и 0,1 одсто БДП-а у Сједињеним Америчким Државама. Слично, прогнозира се да ће економске санкције уведене Руској Федерацији као одговор на рат у Украјини имати негативан утицај на већину економија, при чему ће Руска Федерација доживети највећи пад реалног БДП-а“, наводи се у документу.
У извештају се додаје да геополитичке тензије обично погађају „само неколико земаља“ које иницирају прекид трговинских односа, док друге земље могу остати неутралне или се придружити неким од отцепљених економија.
СТО додаје да ће при сценарију свеопштег економског рата између Истока и Запада без неутралних земаља развијене земље изгубити 3 одсто свог БДП-а између 2020. и 2050. године.
„Према сценарију ‘потпуне конкуренције’.. очекује се да ће економије у развоју и најмање развијене земље бити најтеже погођене, са просечним кумулативним губицима од око 6,5 одсто БДП-а до 2050. у поређењу са 2019. годином, док ће напредне економије изгубити око 3 одсто БДП-а између 2020. и 2050. године. Као резултат тога, велика геополитичка фрагментација ће вероватно довести до константне глобалне економске дивергенције“, објашњава се у документу.
Руске економске власти су у више наврата повећавале прогнозу економског раста у 2023. години. Тако је у јулу Централна банка Русије повећала очекивања са 0,5-2 одсто на 1,5-2,5 одсто. Прогноза Министарства за економски развој је да ће раст БДП Русије у 2023. бити 1,2 одсто. Истовремено, почетком августа министар за економски развој Максим Решетњиков рекао је да ће руска привреда до краја године сигурно порасти за више од два одсто. У 2022. години, према институту за статистику, руска економија се смањила за 2,1 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала