- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Београдски џез фестивал од 24. до 29. октобра: Путовање музичким пејзажима целог света

© Фото : Уступљено Спутњику/Sylvain GripoixСилван Рифле
Силван Рифле - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Београдски џез фестивал, 39. по реду, биће одржан од 24. до 29. октобра у Дому омладине Београд и МТС дворани под слоганом „JAZZSCAPES“.
Најстарија српска џез манифестација повешће ове године публику на јединствено путовање музичким пејзажима целог света, заједно са саставима који, како истичу организатори,померају границе џеза и чине овај жанр узбудљивим и уметнички вредним.
Нагласак ће бити на европском џезу, а програм ће бити жанровски разноврстан тако да ће публика слушати свинг и бибап, џез-рок и фјужн, фри-џез и друге авангардне тенденције, вокални и оркестарски џез, као и различита мешања џеза са фолклором.
© Фото : Уступљено Спутњику/Pascale CholetteСтефано ди Батиста
Стефано ди Батиста - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Стефано ди Батиста

Најмлађи фестивал до сада са девет премијера

Током шест дана фестивала наступиће преко 100 уметника из 20 земаља света са четири континента, у оквиру 21 професионалног и неколико средњошколских састава.
У фокусу 39. издања је саксофон те тако девет лидера ансамбала који учествују на фестивалу чине саксофонисти, што ће бити највећа манифестација улоге овог инструмента у џезу у новијој историји фестивала.
Број „9“ обележава још две значајне карактеристике овогодишње смотре: деветлидера професионалних састава на фестивалу чине музичари млађи од 40 година, по чему је 39. издање једно од „најмлађих“ досад.
Коначно, на шта су у Дому омладине посебно поносни, чућемо девет премијера: чак деветсастава извешће музику која је објављена у овој календарској години, или тек треба да се нађе на носачу звука.
© Фото : Уступљено Спутњику/Christophe CharpenelДуо ФиЛ
Дуо ФиЛ - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Дуо ФиЛ

Француски и скандинавски џез

Из Дома омладине за сада откривају део програма џез фестивала те тако најављују долазак двојица великана светске џез сцене - америчког гитаристе Џона Скофилда (који објављује нови двоструки албум само две недеље пред наступ у Београду) и италијанског саксофонисте Стефана ди Батисте, који ће са својим саставима наступити 29. октобра на дуплом концертном програму у МТС дворани.
Исте вечери у Дому омладине француски саксофониста и кларинетиста Силван Рифле, добитник највећих признања француске џез заједнице, укључујући и неколико за албум године, представиће пројекат „Troubadours“.
Рифле је замислио како би звучала музика трубадура ако би је свирали џезери, спојивши средњовековне модусе са Колтрејновим модалним скалама, богатим европским колоритом и индијским егзотичним зачинима.
Францускиња Лејла Марсијал, најоригиналнија вокална интерпретаторка на европској музичкој сцени, истражује везе модерног џеза са француским фолклором, ромском традицијом и музиком Пигмеја.
У дуу „ФиЛ“ са виолончелистом Валентином Секалдијем, заокружиће вече француског џеза у сали „Американа“ 29. октобра.
На Београдском џез фестивалу наступиће и двоје представника скандинавског џеза: норвешки бубњар Пол Нилсен-Лав свираће са оркестром „Large Unit“, а фински трубач Вернери Похјола представиће пројекат „Monkey Mind“.
Васил Хаџиманов на 37. Ваљевском џез фестивалу - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2023
КУЛТУРА
Васил Хаџиманов Бенд објавио нови албум „Keyf“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала