Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Билчик: ЕУ спремна за проширење, Београд и Приштина да нормализују односе

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзвестиоц Европског парламента за Србију Владимир Билчик
Известиоц Европског парламента за Србију Владимир Билчик  - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да је ЕУ спремна да усредсреди своју енергију, ресурсе и политичку вољу ка процесу проширења и истакао да до проширења може да дође чим земље кандидати за то буду спремне и испуне услове.
Он је новинарима у Бриселу рекао да Београд и Приштина морају да нормализују односе и поручио да се нада обећавајућим вестима са сутрашњег састанка председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.
Билчик је, коментаришући данашњи говор председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен који се односи на проширење ЕУ, указао на значај спровођења реформи и усклађивања Србије са политиком ЕУ.
"Процес напредује и мислим да то шаље веома јасну поруку свима онима у региону који можда имају питања и сумње. Не, није тако. Игра почиње", рекао је Билчик.
Он је додао да процес проширења у великој мери зависи од лидера у региону.
"Зато што је то проширење какво познајемо, што значи да се морају испунити услови, али је ЕУ спремна да усредсреди своју енергију, ресурсе и политичку вољу у овај процес. Тако да се то може учинити што је пре могуће и чим земље кандидати буду спремни", рекао је Билчик.
Билчик је рекао да је то и "врло јасна порука" свима у Србији.
"Сви знамо шта треба да буде урађено. Нормализација односа са Приштином, а знам да то није само у рукама Београда, него у овом тренутку и у рукама Приштине", нагласио је Билчик.
Указао је и на значај реформи и наставка њиховог спровођења.
"То је задатак за владу, парламент и друштво. У овом тренутку, када посматрам политичку ситуацију у Србији, ствари се не крећу како би требало. Веома је важно да постоји стабилност, која доноси простор за реформе и да се наставе разговори о изборима", рекао је Билчик, преноси Танјуг.
Он је додао да је проширење у великој мери везано и за усклађивање са политиком ЕУ.
Билчик је рекао да жели да Србија сарађује са ЕУ и истакао да би ЕУ желела да се Србија усклади са блоком и у спољнополитичким ставовима, и то не само када је у питању Русија, већ и друге земље, као што је Иран.
"И да се усклади са рестриктивним мерама према Русији", поручио је Билчик.
Указао је да је Фон дер Лајен јасно истакла да ЕУ треба да се прошири и да не треба условљавати "даље проширење".
"То је јасна порука свим скептицима унутар ЕУ", нагласио је Билчик.
Он је рекао да је проширење поново стављено на дневни ред Европске комисије, али и држава чланица, што, како је указао, показује и обраћање председника Европског савета Шарла Мишела на Бледу.
Билчик је додао да ЕУ стоји уз Украјину и навео да ће на јесен први пут бити објављени извештаји о Украјини и Молдавији, као и о Западном Балкану.
"Србија преговара годинама, Црна Гора преговара годинама, Северна Македонија, Албанија.... Ви сте предводници. Надам се да ово видите као прилику за све у региону и надам се да можете да сарађујете са нама и напредујете. Ово треба посматрати као шансу", рекао је Билчик.
Он је додао да се проширење "неће догодити само од себе, већ само на основу стварне посвећености обе стране и напорног рада на обе стране".
"Драго ми је да је Урсула фон дер Лајен била врло јасна и да је послала врло јасну поруку. Надам се да ће се ово озбиљно схватити. Потребан нам је озбиљан рад и мање цинизма када је проширење у питању, као и више ангажовања политичких лидера", рекао је Билчик.
Он је додао да је ЕУ спремна да се ангажује по том питању и изразио наду да ће и њени партнери у региону моћи да буду подједнако ангажовани.
Погледајте шта је о ситуацији на Косову ексклузивно за Спутњик рекао руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала