Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићева: Још се разговара са ММФ о повећању цене струје

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Владе Србије Ана Брнабић.
Председник Владе Србије Ана Брнабић. - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Председник Владе Србије Ана Брнабић рекла је данас у Ваљеву да се још увек разговара са Међународним монетарним фондом (ММФ) о повећању цена електричне енергије и да ће се Влада Србије трудити да не буде поскупљења или да бар буде минимално.
"Имала сам поново радни састанак и са члановима Надзорног одбора ЕПС-а, са вршиоцем дужности генералног директора ЕПС-а Душаном Живковићем и са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић о припремама за грејну сезону. Ми имамо потпуно припремљено све за ову зимску сезону, на нашим депонијама угља је преко 2,1 милион тона угља. Имамо додатно покривене количине, а дневно отприлике копамо 100.000 тона угља из наших копова и складиштимо на депоније. Поред тога, имамо додатно покривене количине које иду у луку Констанцу или Плоче", рекла је она.
Како је навела, можда ће се преговарати и са луком Плоче о додатним капацитетима за складиштење.
Брнабићева је рекла да нема потребе да цена електричне енергије "драматично" расте и осврнула се и на повећање акциза, преноси Танјуг.
"Што се тиче повећања акциза, оно је практично и предвиђено ребалансом буџета. Међутим, када причамо о томе, увек треба да имамо у виду да то такође прати односно иде паралелно са повећањем плата и пензија. Ми смо најавили додатно повећање плата - најмање од 10 одсто у јавном сектору од 1. јануара 2024. године, додатно повећање пензија од 1. јануара 2024. године за 14, 6 одсто, једнократну финансијску подршку пензионерима 20.000 динара до краја новембра", објаснила је она.
Брнабићева је додала да се очекује рекордно повећање минималне цене рада од јануара 2024. године.
"Када причамо о свему осталом, треба имати у виду да се и плате и пензије континуирано повећавају и да само рецимо у Ваљеву у последњих пет година имамо повећање просечне плате преко 75 одсто", додала је она и истакла да ништа друго није "скочило" 75 одсто.“
Она је рекла да је инфлација била много нижа, као и акцизе.
"Није скочила ни цена струје, ни цена гаса, тако да ја разумем да неко опет хоће политички да спинује на једну или другу страну, али ја причам о чињеницама. Дакле, можете све да преокренете, али истина је истина и чињенице су чињенице" нагласила је Ана Брнабић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала