- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Диригент Раде Пејчић за Спутњик: Сарадња са музичарима је најважнија за уживање у уметности /видео/

© Sputnik / Дејан СимићРаде Пејчић диригент и оркестар Министарства одбране "Станислав Бинички"
Раде Пејчић диригент и оркестар Министарства одбране Станислав Бинички - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
У раду, у било којој струци, посебну пажњу треба посветити односу са људима, тако је и у сарадњи диригента и музичара, јер једино тада можемо сви да уживамо у апсолутној уметности, рекао је диригент Раде Пејчић у интервјуу за Спутњик.
Раде Пејчић је радио као асистент диригента у Симфонијском оркестру и Хору РТБ, Нишком симфонијском оркестру, а од 2006. године ради као диригент и уметнички вођа Београдског камерног оркестра „Љубица Марић“.
Наступао је са Симфонијским оркестром РТБ, Симфонијским оркестом Министарства одбране „Станислав Бинички“, солистима Београдске филхармоније, Нишким симфонијским оркестром, Камерним оркестром „Аморосо“ из Лесковца, Камерним оркестром „Гудачи Светог Ђорђа“, Симфонијским оркестром Факултета музичке уметности из Београда.
На фестивал „Кустендорф класик“ је дошао као диригент испред ансамбла „Станислав Бинички“ али је уједно и подршка виолончелисти, сину Петру на концеру. Наглашава да се њихова сарадња годинама развијала и да није једноставно да се од породично-родбинских односа, односа отац-син фокусирају на професионалан однос.
Одговарајући на питање да ли је тешко у овим временим одгајати породицу рекао је:
„Мислим да није тешко јер је породица љубав, ту је смисао, ту је садржај, ту је све и све потиче из породице. Потребно је да сви на прави начин сагледају породицу и вредности које она носи, онда можемо да кренемо неким бољим путем“.
Коментаришући таленат код деце, пре свега код сина виолончелисте Петра, наводи да без дисциплине, озбиљног и константног рада нема успеха.
Нагласио је да је одрастао на руској музици:
„Бирајући програм нисам доживљавао као да бирам посебно руски програм, јер је то програм који се иначе изводи. Ја лично осећам велику наклоност према руској култури и музици и не могу другачије да гледам на то“.
© Sputnik / Дејан СимићРаде Пејчић диригент, интервју за Спутњик
Раде Пејчић диригент, интервју за Спутњик - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2023
Раде Пејчић диригент, интервју за Спутњик
Додао је да се велики број наших музичара школовао у Русији у којој је педагошки рад много строжији и да сада то искуство преносе на наше ђаке.
На тему вештачке интелигенције у музици је навео да она не може у музици да преовлада нити у другим уметностима. Сматра да је у раду, у било којој струци, посебну пажњу потребно посветити односу са људима:
„Сви музичари који седе испред мене као диригента су се дуго школовали и јако је важно да са сваким ансамблом направим добар однос. Мислим да од тога зависи, упркос идејама и визији, до које ћемо мере прећи ону границу када сви уживамо у апсолутној уметности“.
Саветујући младе музичаре и уопште уметнике, цитирао је сина Петра: „Будите истрајни, исплати ће се“ и навео да је то есенција свега, јер једино љубав и истрајност могу да доведу до циља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала