- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик открио зашто је оптужница против њега добра вест

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Потврђивање оптужнице против мене је добра вест, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик и додао да ће на суђењу морати да се докаже да је Кристијан Шмит оно за шта се представља.
„Оптужен сам за кривично дело неизвршавање одлука високог представника, да би ми судили, мораће да докажу да је Кристијан Шмит оно за шта се представља и да може наметати законе. Мораће да предоче одлуку о именовању, да јавност види ко је ту одлуку потписао и на основу чега. Ко је упутио ноту МИП БиХ? Одакле одлуке за статус?“, написао је Додик на друштвеној мрежи Икс (Твитер).
Како је додао, „биће ово одлична прилика да Суд покаже да ли је Суд БиХ или је квазисуд ко зна чији“.
„Ако је Суд БиХ, онда поступа по законима које је донела Парламентарна скупштина БиХ, као једина уставно овлашћена за доношење закона“, навео је Додик.
Суд БиХ потврдио је недавно оптужницу Тужилаштва БиХ против председника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића.
Оптужница је уследила након што је Народна скупштина Републике Српске 27. јуна усвојила два закона - о необјављивању одлука Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР) у Службеном гласнику Српске и не
Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат за високог представника у БиХ, јер није именован у Савету безбедности УН како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом, поништио је оба закона 1. јула.
О сложеној ситуацији у БиХ у емисији „Свет са Спутњиком“ говорили су српски историчар и универзитетски професор др Чедомир Антић и научни сарадник на Институту за политичке студије др Александар Лукић
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
РЕГИОН
План је сада јасан: Мора се уклонити Додик да би БиХ била унитарна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала