- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Институт за трансфузију крви Србије: Резерве крви једнодневне, недостају све крвне групе

© Sputnik / Саид Царнаев / Уђи у базу фотографијаДобровољно давање крви
Добровољно давање крви - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Институт за трансфузију крви Србије упозорио је данас да су резерве крви и даље једнодневне и да недостају све крвне групе, а посебно А и нулта крвна група и позитивна и негативна.
„Минимална количина крви на недељном нивоу да би здравствене институције могле нормално да функционишу и збрину све пацијенте је 1.500 јединица. Оптимално би било да тај број буде 2.000. Међутим, током летњих месеци, као и у другим земљама у свету тај број буде мањи. Он се кретао између 1200-1300 јединица крви и то је довело до пада резерви“, рекла је за Танјуг Ивана Родић из Института за трансфузију крви.
Она је подсетила да се резерве крви већ месец дана одржавају на једнодневном нивоу.
„Оно што је добро, дневни прилив крви је био довољан да могу да буду збринути сви пацијенти и да није било одлагања операција. Септембар је тренутак да се већи број наших грађана одазове и да те једнодневне резерве подигнемо на минималне тродневне или оптималне – петодневне“, рекла је Родићева.
Она је прецизирала да недостају све крвне групе.
„Посебно бих истакла А и О крвну групу и позитивну и негативну, а у овом тренутку проблем је и са Б негативном“, рекла је Родићева.
Она је поново упутила позив свим добровољним даваоцима да дођу у Институт, који се налази на адреси Светог Саве 39, и да дају крв радним даном од 7 до 19 и суботом од 8 до 15 часова.
„Акције ће бити организоване и на терену, то можете пратити на нашем сајту“, рекла је Родићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала