- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Историчар из Бугарске: Земљу гурају у сукоб са Русијом у Црном мору

© Фото : Press center of the Navy Command of the Armed Forces of Ukraine/NATO Maritime CommandЗаједничке вежбе украјинске морнарице и бродова НАТО на Црном мору
Заједничке вежбе украјинске морнарице и бродова НАТО на Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Бугарски политичари покушавају да претворе земљу у правог учесника у борбама у Украјини, изјавио је бугарски историчар Александар Сивилов.
Он је оштро критиковао изјаву министра одбране Бугарске Тодора Тагарева који је акције Русије у Црном мору окарактерисао као „провокацију“. Како је рекао министар, Русија два месеца блокира већину бугарске економске зоне, а Софија разматра могући одговор на ту „провокацију – самостално и са савезницима“.
„Тиме је фактички речено да Бугарска малтене размишља о борбеним дејствима против Русије. Са великим жаљењем морам да кажем да политичари у Бугарској очигледно постају све непромишљенији у својим изјавама и не схватају шта тачно раде када се баве спољном политиком“, рекао је Сивилов.
Како каже, такве изјаве су у супротности са интересима Бугарске.

„Изгледа да Европа сама покушава да се увуче у борбу са Русијом. Изјава Тагарева иде управо у том правцу. Такви кораци су против интереса наше земље и нашег друштва. Крајњи резултат може бити веома негативан. Надам се да ће у Москви игнорисати ове изјаве Тагарева, иако сумњам да ће се то догодити- То не значи да ће се наша земља или флота аутоматски претворити у циљ за руску војску, али наши политичари нас гурају у том правцу, да нас сукобом у Црном мору претворе у једног од стварних учесника рата у Украјини“, оценио је историчар.

О томе шта ће пропаст украјинске контраофанзиве значити за даље односе Русије и Америке говорио је у емисији "Од четвртка до четвртка" политиколог Александар Павић.
Застава НАТО-а испред седишта организације у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
РЕГИОН
На граници Србије може се појавити НАТО база
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала