- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ко је непожељан: Амерички специјалац поново о кројењу црногорске владе

© Фото : Уступљено Бобану НововићуКонститутивна седница новог сазива Скупштине Црне Горе.
Конститутивна седница новог сазива Скупштине Црне Горе. - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је, поводом преговора о новој црногорској влади, да „посвећеност европском путу, чланству у НАТО и борби против корупције не испуњавају сви у црногорском политичком спектру и да је потребно избећи да у владу уђе антизападна странка“.
Ескобар је, међутим, изразио уверење да црногорски председник Јаков Милатовић и мандатар Милојко Спајић имају исте циљеве и да би требало да саставе владу од странака за које верују да ће их испунити.
Ескобар је рекао да није тачно да би искључивање из владе највеће антизападне странке било противно вољи народа због тога што се, како је објаснио, вољом народа бирају појединачне странке, а на мандатару је да утврди како ће саставити владу.
Ескобар је рекао да такође није тачно да би се искључивањем антизападне странке искључили гласови Срба јер, како је оценио, ни код једне од странака с којима мандатар Спајић жели да формира владе не постоји антисрпско расположење.
„Суштински је недемократска и неприхватљива идеја да би један део коалиције контролисала страна влада и да би тај део био више лојалан лидеру стране земље, а не премијеру или црногорским бирачима“, рекао је Ескобар.
Амерички дипломата је истакао како је било много препорука из САД, ЕУ, Велике Британије и чак и НАТО-а да би Црна Гора требало да избегне да у владу уведе странку која је против чланства у ЕУ и НАТО-у, мислећи на коалицију „За будућност Црне Горе“.
„Црна Гора је веома чврста и добра НАТО чланица и савезница и очекујемо да то настави и даље“, рекао је Ескобар.
Он је у интервјуу амерички медијима додао како постоји притисак на странке у Црној Гори са свих страна у вези са тим како би требало формирати владу, а да су очекивања међународне заједнице веома јасна, пренео је Танјуг.
Каква је разлика између руске и америчке дипломатије, погледајте у ексклузивном Спутњиковом интервјуу са руским амбасадором Александром Боцан-Харченком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала