- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђоковићево „пецање мртве рибе“ - по рецепту тениске мајке

© Фото : Screenshot/Youtube@Agape - Aleksandar GajšekЈелена Генчић и Новак Ђоковић
Јелена Генчић и Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
У последњих неколико година Новак Ђоковић много је унапредио свој сервис, а са њим и игру на мрежи која није била његово заштитно обележје. Тај стил игре је одавно предвидела легендарна Јелена Генчић, Новакова „тениска мајка“, пре чак 11 година.
Када је Новак Ђоковић 2021. године у финалу УС Опена против Данила Медведева после сваког трећег-четвртог поена играо сервис-волеј, то му није донело много. Изгубио је од Руса у три сета иако је те године играо невероватан тенис. Данил је пао на земљу и славио победу „као мртва риба“ имитирајући сцену из игрице, а две године касније Новак је ту мртву рибу упецао.
Две године касније српски и руски ас поново су се нашли у финалу УС Опена, а Новак ни овога пута није одустајао од севис –волеја, међутим овога пута се испалтило. Први рекет света много је унапредио своју игру на мрежи, а добар сервис осигуерава му и да му кратки поени полазе за руком.
Занимљиво је да је српски ас за сервис-волеј игром посегао у кључним и преломним тренуцима. Посебно се истакао поен у једанаестом гему на сет лопту за Медведева. Новак је послао одличан сервис, а потом хрбаро изашао на мрежу и са два волеја освојио поен, односно спасао сет који је касније и освојио.
После тог поена сконцентрисани Ђоковић насмејао се као да му је и самом драго што су му ови ударци пошли за руком када су му били најпотребнији,међутим осмех је можда био упућен и једној дами.
Пре пуних 11 година покојна Јелена Генчић, жена која је открила Новаков таленат заједно са најбољим тенисером света је у емисији „Агапе“, говорила о сервису, волејима, еволуцији игре, томе како је било када је Новак био много млађи...
„Јао, бре, Јецо, мени је волеј као минско поље. Некако не могу да се навикнем да изађем. Није ми било? Знам, као дете нисам имао сумње у своје волеје, нисам имао страх да изађем на волеј и да завршим поен, али потенцирамо то на тренинзима, трудимо се да напредујемо и савладамо и тај стил игре, како бих имао више избора, како бих сачувао више енергије“, причао је Ђоковић пре више од једне деценије.
Управо је тај стил био онај који је Јелена желала да усади Ђоковићу.
„Тачно, тачно! И сачувао више енергије и, што је најбитније, да смањиш трајање поена. Ја гледам, ваши мечеви су по три, четири, пет сати... То је...“., причала је Генчићева.
Још тада је дама која је препознала највећег свих времена најављивала да ће се сервис-волеј вратити у великом стилу.
„То је наша тајна. Који ће тенис да се игра данас? Сервис-волеј!“, причала је својевремено Генчићева, особа за коју је Новак рекао да је била његова „тениска мајка“.
Српски ас није веровао.
„Вратиће се сервис-волеј?“, није звучао превише убеђено Новак, али Генчићева није посустајала, „Наравно!“.
„Морам мало више онда да вежбам сервис, Јецо. Нисам ја то знао, нисам се добро припремио за ту тениску револуцију. Углавном сам иза основне линије. Угодно се осећам тамо...“, уз смех је причао Ђоковић.
После 11 година Новак делује као да и даље упија сваки савет који је добио од чувене Јелене Генчић. Иако она више није жива, њене речи итекако су остале живе. Новак је међутим још тада рекао Јелени да ће се н држати комбиновања игре са основне линије и волеја.
„Ја мислим да је комбинација најбоља“, рекао је Новак тада.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
СПОРТ
Шпанци признали, Тони Надал признао: Новак је највећи у историји!
Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
РУСИЈА
Дмитриј Медведев демантујe да је играо са Новаком Ђоковићем
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић, Србија опен - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2023
СПОРТ
Ђоковић покорио Њујорк – па се спрема за српске боје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала