- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Посета у важном тренутку“: Путин и Ким Џонг Ун на космодрому „Восточни“, одржан састанак делегација

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин и лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун на космодрому "Восточни"
Председник Русије Владимир Путин и лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун на космодрому Восточни - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
На космодрому „Восточни“ у Амурској области Русије одржан је састанак у проширеном саставу председника Русије Владимира Путина и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна.
Разговор је одржан у сали за састанке на првом спрату инжењерске зграде техничког комплекса космичког ракетног комплекса „Сојуз 2“. У преговорима су учествовали чланови делегација двеју земаља.
„Поштовани председавајући, веома ми је драго да Вас поново видим и угостим овог пута на космодрому ‘Восточни’“, рекао је Путин отварајући састанак.

„Поносни смо како се развија космичка индустрија у Русији“, истакао је Путин и додао да са севернокорејским колегом треба да разговара о економској сарадњи и хуманитарним питањима, као и о ситуацији у региону.

Он је захвалио Ким Џонг Уну што је дошао у Русију.
„Подсетићу да је управо наша земља прва признала суверену државу Северну Кореју“, додао је Путин.
Са своје стране, Ким Џонг Ун је захвалио на позиву у Русију.
„Посета се дешава у веома важном тренутку“, рекао је Ким и додао да су за Пјонгјанг приоритет односи са Русијом.
Према његовим речима, Северна Кореја жели даље да развија односе са Русијом.
„Северна Кореја ће увек бити уз Русију у борби против империјализма. Уверен сам да ће сусрет подићи наше односе на нови ниво“, истакао је Ким.
Он је додао да Пјонгјанг подржава специјалну војну операцију у Украјини и рекао да се Русија подигла на свету борбу за заштиту своје безбедности.
Према његовим речима, Пјонгјанг подржава све одлуке руског председника и руске владе.
На састанку учествују заменици премијера Русије Марат Хуснулин и Алексеј Оверчук, министар индустрије Русије Денис Мантуров, као и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, министар одбране Сергеј Шојгу и министар саобраћаја Виталиј Савељев.
Путин је претходно дочекао севернокорејског лидера на главном улазу у зграду за монтажу и тестирање лансирних ракета космодрома. Шефови држава након тога су обишли космодром „Восточни“.
Након доласка Ким Џонг Ун захвалио је Путину на позиву да посети Русију.
„Веома ми је драго што вас видим. Тим пре што су били догађаји као што је 75 година оснивања Републике (Северне Кореје), 70. годишњица победе у Другом светском рату, 75 година успостављања дипломатских односа“, рекао је Путин.
Руски лидер позвао је севернокорејског колегу да са њим обиђе космодром.
Одговарајући на питање новинара да ли ће Москва помоћи Пјонгјангу у изградњи свемирских сателита, Путин је одговорио да су он и лидер Северне Кореје због тога дошли на космодром.

„Зато смо дошли овде. Лидер Северне Кореје показује велико интересовање за ракетну технику. Они покушавају да се космички развијају“, рекао је Путин новинарима, напомињући да ће севернокорејској делегацији бити показани нови објекти.

На питање да ли ће се на преговорима разговарати о војно-техничкој сарадњи, Путин је одговорио да ће се разговарати о свим темама.
„Има времена“, додао је руски лидер.
Он је подсетио да је руски министар одбране Сергеј Шојгу недавно посетио Северну Кореју и да је тамо био добро примљен.
Двојица лидера обишла су изградњу лансирне рампе ракетног комплекса „Ангара“. Радови на изградњи лансирног комплекса почели су 31. маја 2019. године, а тренутно се његова изградња приводи крају.
Такође су посетили лансирну рампу намењену лансирању ракета породице „Сојуз 2“.
Ким се током обиласка космодрома потписао у књизи почасних гостију.
„Слава Русији, која је дала прве истраживаче космоса. Биће бесмртна“, написао је Ким Џонг Ун.
Путин је допутовао из Владивостока где је учествовао на Источном економском форуму.
Раније је портпарол руског председника Дмитриј Песков саопштио да ће међу темама о којима ће се разговарати бити билатерални односи и размена мишљења о међународним пословима, а такође и о „сарадњи у осетљивим областима“. У преговорима учествује и министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
Севернокорејски лидер стигао је у уторак возом на Далеки исток Русије. Како је пренела Централна новинска агенција Северне Кореје, Ким Џонг Уна прате министар спољних послова земље Чое Сон Хи, начелник одељења за војну администрацију Централног комитета Радничке партије Парк Чонг Чон , заменик начелника Централног војног комитета Ли Бјунг Чол и други високи званичници и војна лица.
Ово је прва посета иностранству Ким Џонг Уна ове године и његова друга посета Русији. Прошли пут он је посетио Русију 2019. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала