- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Спремају нови напад: Запад и Шмит доживели пораз али Срби морају да буду опрезни…

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
Пратите нас
Не само да је Кристијан Шмит доживео пораз тиме што је отказао састанке претходно заказане у Бањалуци. То показује да је целокупна политика коју Запад преко такозваног високог представника води доживела пораз.
Гледано из шире перспективе, Шмитов пораз је и сам покушај организовања састанака у престоници Републике Српске, ако знамо шта је говорио, радио и како је поступао откако је дошао у БиХ, објашњава политиколог Војислав Савић. Испоставља се, додаје он, да је све то био глуп и непромишљен потез.

Нико из Бањалуке неће са Шмитом

„Све то што се десило је показатељ неуспеха једне лоше замишљене интервенције некога ко нема пуни легитимитет. То је једна огромна правна и политичка празнина и ствар је појединца да ли ће се томе одупрети или не. Драго ми је да нико из Бањалуке није пристао да се састане са њим ни званично, ни незванично. То је, просто, ствар елементарног достојанства“, коментарише наш саговорник.
Ипак, политички аналитичар Анђелко Козомара наглашава да са Кристијаном Шмитом треба бити опрезан, па његов недолазак у Бањалуку треба пре посматрати као тактичко повлачење пред неки нови потез. Јер шта би друго могло да се очекује од човека који може да наметне кривични закон по коме је неко кривично одговоран ако не слуша његова наређења?
„Значи, треба очекивати да ће поново покушати да дође у Бањалуку или у неки други град у републици Српској“, констатује он.

САД руши власт у Српској по угледу на Индонезију?

Са друге стране, може се очекивати да западни део међународне заједнице пружи подршку Шмиту, можда чак и јачу него до сада. У неку руку, то се већ и догађа – на видело је испливао покушај америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија да упути синдикалне вође у Српској како да се понашају на протестима које су синдикати заказали за 29. септембар.
Он је синдикалне лидере позвао на састанак како би им амбасада пружила финансијску подршку за одређене пројекте. Да је позван на такав састанак потврдио је председник Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске Жељко Шукало.
Иако из америчке амбасаде у Сарајеву одбацују оптужбе о природи састанка, односно оптужбе да уз помоћ радничких немира покушавају да изазову насилне промене власти у Српској. Сарадња коју ова амбасада покушава да направи са синдикалцима неодољиво подсећа на сценарио који су САД покушале да примене у Индонезији.
Према Козомариним речима, ради се о једном од највећих дипломатских скандала у БиХ.
„Мајкл Марфи не поштује никога, ни УН, ни Савет безбедности, а понајмање земљу у којој столује. Од њега се све може очекивати. Сигурно је да ће преко домаћих сарадника којих нажалост има доста, покушати да нареди Шмиту да оствари претњу и да дође у Бањалуку и да покаже ко је главни, Додик или он“, сматра Козомара.
Како Савић наводи, свакако се може очекивати интензивирање, како каже, паралелног активизма – с обзиром да Запад више не може да рачуна на подршку било које политичке странке, покушаће са неким видом неформалног организовања.
„Али, опет, не верујем да је ико у Републици Српској, ко се ишта пита и ко има јавну одговорност, спреман да уђе у коло са западним амбасадама, јер је то толико остракизовано и толико пута је доказано какве су им намере да би било сулудо. Мислим да би комплетна јавност то врло брзо угасила и ако би било неке подршке“, закључује Савић.
Након што су му власти Републике Српске забраниле улазак на њену територију, Кристијан Шмит, кога званична Бањалука не признаје за високог представника међународне заједнице у БиХ јер га није именовао савет безбедности УН, најавио је да ће у Бањалуци имати бројне састанке.
У главном граду Српске, требало је да се сретне са потпредседницима Републике Српске из редова бошњачког и хрватског народа, Ћамилом Дураковићем и Давором Прањићем. Такође, Шмит је планирао и сусрет са лидерима опозиционих странака у Српској. Међутим, сви они, осим Дураковића, одбили су да се сретну са Шмитом, коме је забрањен улазак у просторије државних институција у Републици Српској.
На крају баладе, канцеларија високог представника (ОХР) издала је саопштење у коме се Шмитово одустајање од доласка у Бањалуку правда тиме да посета није била дефинитивно договорена.
О сложеној ситуацији у БиХ у новом издању емисије „Свет са Спутњиком“:
Српски члан Председништав БиХ Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
РЕГИОН
План је сада јасан: Мора се уклонити Додик да би БиХ била унитарна
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
РЕГИОН
Рампа за Кристијана Шмита у Бањалуци – отказао посету Српској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала