- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Бемус од 8. до 22. октобра: Главне звезде Борис Березовски и Најџел Кенеди

© Sputnik / Дејан СимићКонцерт Бориса Березовског на "Кустендорф класику"
Концерт Бориса Березовског на Кустендорф класику - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Пратите нас
Београдске музичке свечаности (Бемус) биће одржане од 8. до 22. октобра, а као главне звезде најављени су омиљени руски пијаниста Борис Березовски и славни британски виолиниста Најџел Кенеди који ће одржати два концерта.
Фестивал отвара гала концерт посвећен стотој годишњици рођења славне оперске диве Марије Калас. У Народном позоришту у Београду најлепше оперске арије и дуете извешће грчки сопран Василики Карајани и италијански тенор Андреа Каре, под управом диригента Дијана Чобанова.
Најџел Кенеди након пет година поново ће се дружити са београдском публиком, овога пута са програмом који је у целости посвећен концертантној музици Јохана Себастијана Баха. Концерте ће одржати 21. и 22. октобра у Коларчевој задужбини.
Омиљени руски пијаниста Борис Березовски приредиће 16. октобра у Коларчевој задужбини реситал којим ће, између осталог, обележити и стоту годишњицу рођења Сергеја Рахмањинова, а на концертном подијуму ће му се као гости придружитичланови групе „Блуз докторс“.
Признати виолиниста Роман Симовић наступиће 11. октобра у Коларчевој задужбини са Црногорским симфонијским оркестром на концерту посвећеном музици Дмитрија Шостаковича.
Овим концертом дириговаће уметнички директор Бемуса Бојан Суђић, баш као и концертом Симфонијског оркестра и Хора РТС 14. октобра, на коме се изводи Вердијев „Реквијем“.
Као солисти у овом ремек-делу романтизма наступиће сопран Соња Шарић, мецосопран Дениз Узун, тенор Марио Баг и бас Горан Јурић.
Други концерт Симфонијског оркестра РТС, под управом диригента Премила Петровића, 20. октобра у Коларчевој задужбини такође је посвећен романтичарској музици, уз учешће виолинисте Станка Мадића као солисте у Брамсовом концерту у Де-дуру.
Загребачки солисти под уметничким вођаством виолинисте Сретена Крстића наступиће 17. октобра, а програм 55. Бемуса допуниће концерти камерне и изворне музике, као и ауторско вече композитора Ивана Јевтића.
Продаја улазница за све програме почиње 15. септембра.
Емир Кустурица и Борис Березовски - Sputnik Србија, 1920, 04.11.2022
Подкаст
Кустурица и Березовски: Кад Западни човек заћути од страха
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала