Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић и Курти са представницима ЕУ: Завршен трилатерални састанак у Бриселу /видео/

© AP Photo / Virginia MayoСастанак Александра Вучића, Аљбина Куртија, Мирослава Лајчака и Жозепа Бореља у Бриселу
Састанак Александра Вучића, Аљбина Куртија, Мирослава Лајчака и Жозепа Бореља у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Пратите нас
У Бриселу је је завршена нова рунда дијалога Београда и Приштине, прво одвојеним састанцима председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, а затим и трилатералним састанком.
Нова рунда дијалога Београда и Приштине почела је у 9 часова одвојеним састанцима Жозепа Бореља и Мирослава Лајчака прво са делегацијом Београда коју предводи Александар Вучић.
Билатерални састанак шефа дипоматије ЕУ Жозепа Бореља и специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака са делегацијом Београда коју предводи председник Србије Александар Вучић завршен је око 10 сати.
Затим је уследио одвојени састанак Бореља и Лајчака са делегацијом Приштине на челу са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.
После одвојених састанака у Бриселу је око 11.30 часова почео трилатерални састанак представника Београда и Приштине са представницима Европске уније у оквиру нове рунде дијалога.
На састанку су председник Србије Александар Вучић, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, високи представник ЕУ за спољне и безбедносну политику Жозеп Борељ, као и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.
Претходно је председник Србије објавио на свом Инстаграм* профилу да су „тешки разговори у Бриселу управо почели“. Он је то објавио уз фотографије са почетка састанка са представницима ЕУ у оквиру нове рунде дијалога Београда и Приштине.
Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ на улазу у зграду је дочекао Вучића, што није уобичајена пракса, јавља репортер Танјуга.
После састанка са делегацијама Београда и Приштине, следи заједнички, трилатерални разговор, како је раније најавила Европска служба за спољне послове (ЕЕАС).
У фокусу састанка биће примена Споразума о путу ка нормализацији, као и актуелна питања, наведено је саопштењу на сајту ЕЕАС.
На крају састанака, медијима ће се у згради Европске службе за спољне послове обратити високи представник Жозеп Борељ.
На последњем састанку у Бриселу, Александар Вучић и Аљбин Курти нису сели за исти сто.
Вучић је рекао да је представио извештај о повредама ухапшених Срба који ни за шта нису криви.
Кључна тема разговора за Београд и сада ће бити осигуравање мира за Србе на Косову и Метохији.
Данашњи сусрет биће четврти по реду који се одржава највишем нивоу од почетка ове године.
Први је одржан у Бриселу 27. фебруара ове године. Главна тема тада је била француско-немачки план за Косово.
Други је одржан у Охриду 18. марта, а разговори су трајали чак 12 сати. Тада је усаглашен и такозвани Охридски споразум, односно Анекс споразума о путу нормализације односа између Београда и Приштине.
Последњи је био у Бриселу 2. маја, девет дана после ванредних локалних избора на северу Косова које су Срби бојкотовали.
Током те рунде бриселског дијалога усвојена је Декларација о несталим особама и представљен је први нацрт Статута Заједнице општина са српском већином.
* Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Погледајте шта је о ситуацији на Косову ексклузивно за Спутњик рекао руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко:
Габријел Ескобар излази из зграде Председништва - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
СРБИЈА
И Ескобар морао да призна ко руши бриселски дијалог
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала