- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Европска централна банка поново подигла каматне стопе и изнела суморне прогнозе

© AFP 2023 / Daniel ROLANDЗнак евра
Знак евра  - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Пратите нас
Европска централна банка подигла је поново каматне стопе за 25 базних поена на рекордних четири одсто и навела да ће такав потез донети знатан допринос стављању инфлације под контролу.
Управни одбор је одлучио да подигне три кључне каматне стопе ЕЦБ за 25 базних поена и према томе каматна стопа на главне операције рефинансирања и каматне стопе на граничну кредитну линију и депозитну линију биће повећане на 4,50 одсто, 4,75 одсто и 4,00 одсто респективно, од 20. септембра 2023. године.

Пала вредност евра, обвезнице порасле

Из централне банке је саопштено да ће трошкове позајмљивања поставити на „довољно рестриктивне нивое колико год буде потребно“.
Након те одлуке, како преноси Блумберг, пала је вредност евра, а обвезнице су порасле.
Економисти сматрају да је ово највероватније врхунац у најагресивнијем циклусу монетарног пооштравања до сада. ЕЦБ је навела у саопштењу да инфлација наставља да опада, али се и даље очекује да ће предуго остати превисока.
Како је наведено, управни одбор је одлучан да обезбеди да се инфлација благовремено врати на средњорочни циљ од два одсто и зато је данас одлучио да подигне три кључне каматне стопе ЕЦБ за 25 базних поена.
„Данашње повећање стопе одражава процену Управног одбора о изгледима за инфлацију у светлу пристиглих економских и финансијских података, динамике инфлације и монетарне политике. Септембарске макроекономске пројекције стручњака ЕЦБ за еврозону предвиђају просечну инфлацију од 5,6 одсто у 2023. години, 3,2 одсто у 2024. и 2,1 одсто у 2025. Ово је ревизија навише за 2023. и 2024. и ревизија наниже за 2025. годину“, наводи ЕЦБ.
Ревизија навише за 2023. и 2024. годину углавном је одраз очекиваних виших цена енергије.
Основни притисци на цене остају високи, иако је већина индикатора почела да попушта.

Благо смањена пројектована инфлација

Стручњаци ЕЦБ су благо смањили пројектовану инфлацију, искључујући енергију и храну, на просечно 5,1 одсто у 2023, 2,9 одсто у 2024. и 2,2 одсто у 2025. Прошла повећања каматних стопа и даље имају снажан утицај.
Услови финансирања су се додатно пооштрили и све више гуше тражњу, што је важан фактор у враћању инфлације на циљ, кажу у ЕЦБ. Са све већим утицајем овог заоштравања на домаћу тражњу и слабљењем међународног трговинског окружења, стручњаци ЕЦБ су значајно снизили своје пројекције економског раста. Они сада очекују да ће се економија еврозоне повећати за 0,7 одсто у 2023, 1,0 одсто у 2024. и 1,5 одсто у 2025. години.
На основу своје тренутне процене, Управни одбор сматра да су кључне каматне стопе ЕЦБ достигле нивое који ће, ако се одржавају довољно дуго, значајно допринети благовременом враћању инфлације на циљ, пренео је Танјуг.
Будуће одлуке Управног одбора ће обезбедити да кључне каматне стопе ЕЦБ буду постављене на довољно рестриктивним нивоима колико год буде потребно.
Управни одбор ће наставити, како је наведено, да следи приступ који зависи од података у одређивању одговарајућег нивоа и трајања ограничења.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала