- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Почело обавезно тестирање на СМА, ускоро формирање Управе за ретке болести

CC0 / Pixabay / Бебина стопала
Бебина стопала - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Пратите нас
Од данас почиње обавезан скрининг на спиралну мишићну атрофију (СМА), док ће ускоро бити формирана Управа за ретке болести при Министарству за бригу о породици и демографију, рекла је супруга председника Србије Тамара Вучић на конференцији "Керинг фор Рер" посвећеној ретким болестима.
Она је нагласила да је данас врло важан дан, јер су донете важне одлуке и додала да држава издваја значајна средства за лечење ретких болести.
"У 2023. години држава је за ретке болести у буџет за ретке болести издвојила 7,2 милијарде динара. Србија је већ 10 година укључена у ову борбу", додала је она.
Директорка Републичког Завода за здравствено осигурање Сања Радивојевић Шкодрић рекла је да је обишла две бебе које су већ тестиране на СМА у породилиште на Звездари.
"Обишла сам дечака и девојчицу који су тестирани. Бебе су добро. Данас идем да обиђем и бебе рођене после поноћи у Ваљеву које су тестиране", рекла је она.
Она је истакла да је буџет за ретке болести 2012. године био 130 милиона динара, док је сада тај број 7,2 милијарде динара.
У Београду се одржава Међународна конференција посвећена ретким болестима која је окупила више од 100 учесника из 20 земаља како би разговарали о значају ретких болести, унапређењу лечења и повезивања.
Погледајте и недавно гостовање на Спутњику министарке здравља Данице Грујичић:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала