- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски амбасадор за Спутњик открива кључни услов за окончање сукоба у Украјини /видео/

© AP Photo / Bernat ArmangueУкрајински војници
Украјински војници - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Сукоб у Украјини би био завршен кад Запад не би испоручивао оружје Украјини и чинио све да дође до ескалације ситуације, поручује у интервјуу за Спутњик амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко.
Запад међутим, упозорава амбасадор, наставља да повећава те испоруке, а обећава и још.
У датом случају обећања ће бити испуњена – да се испоруче нови типови наоружања, мада то неће довести до неких непосредних промена на фронту. Притом никоме, пре свега у Вашингтону не смета што се то коси са неким њиховим принципима, а заправо псеудопринципима. Рецимо, сама администрација САД је сасвим недавно говорила да је примена касетних бомби злочин, а сада их испоручује Украјини, украјинским националистима који их са своје стране, то је чињеница, користе против цивила Донбаса и других руских региона. Или муниција са осиромашеним уранијумом, благо речено позната из Србије. Није тачно да она није опасна јер пракса и вишегодишње искуство доказује изузетно тешке последице, а постоје и научна образложења која је врло тешко оповргнути. Одуговлачење сукоба доводи до веома тешких последица за Украјину и за људе који тамо живе, и у руским регионима, и у Украјини. То ће се несумњиво десити, а њих на Западу баш брига. Али ни то, ни могућа испорука авиона Ф 16 свакако неће довести до преокрета на фронту и они то одлично разумеју.
Говори се и да Американци разматрају и ракете дугог домета. Неко каже да они шаљу Украјини довољно оружја да не победи али да настави да ратује…
Њима управо одговара ситуација тако дугог рата, дуге кризе с циљем да се исцрпи и уништи Русија. Украјина их уопште не брине, јер на њу гледају, цинично и потпуно отворено, као на територију и људе које треба искористити за своје војне циљеве - и то је све. Код нас је стално присутан тај израз, а у овом случају је потпуно прецизан: ратовати до последњег Украјинца. Он потпуно прецизно, тачно, сажето осликава њихов приступ.

Шта даље после “последњег Украјинца”

И шта после последњег Украјинца? Долази последњи Пољак, па последњи не знам ко – Румун, докле? Да ли амерички избори могу да утичу да се бар нешто промени? Да ли ће жеља да се бар неки успех постигне утицати на то да Америка можда затражи од Украјине да преговара и да прихвати неки од руских услова?
О томе је говорио државни секретар САД, о тој изјави се много писало да би се само „причала прича“, јер пре свега он говори о некаквој наводној жељи да се преговара, али ту постоје две ствари: прво, они сматрају да ће се преговарати о такозваној „формули Зеленског“ која је апсолутно неприхватљива, нема ништа заједничко са неким реалистичним, здраворазумским предлозима.
Друго, постоји указ председника Украјине који забрањује њему и другима да преговарају. Стога, ако они тако мисле, било би у реду да се с њим реши питање тог указа, њиховог приступа који потпуно искључује преговоре. Зато је јасно да се овде ради, извињавам се што ћу искористити овај израз, о будалаштинама. Још једном понављам: покушавају да нас замајавају . У њиховом интересу је да се тај сукоб настави. Све се предузимало од 2014. године у том циљу, али и раније – 2014. није био први Мајдан, али све се предузимало ради тога. И пројекат Украјине као анти-Русије постоји одавно.
© Sputnik / Виктор Антонюк / Уђи у базу фотографијаУништени украјински тенк
Уништени украјински тенк - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Уништени украјински тенк

Широка агенда БРИКС-а

Занимљива је чињеница да је БРИКС показао да већина света не прихвата западни начин мишљења и западне ставове. Још је занимљивије да су се у Г20 сложили око декларације захваљујући чињеници да 10 од тих земаља апсолутно не прихвата западни став. Да ли то може да на неки начин допринесе да Запад промени своје понашање?
БРИКС је заиста изузетно моћна структура, организација која уједињује и одражава интересе већине, узима у обзир интересе земаља у развоју и у сфери економије, инвестиција и технологије и индустријске производње, даје огроман допринос на светском нивоу. Сада се БРИКС бави најширом агендом и развија економску стратегију до 2025. године. Истовремено се бави хуманитарним и културним питањима, технологијама, дигитализацијом и тако даље. Примљени су и нови чланови, све то знате. Дакле, у БРИКС-у су удружене економски, индустријски и финансијски веома моћне државе. Одустајање од долара један је од приоритета који показује предности које даје и које ће дати даљи прелазак на националне валуте и другачије форме плаћања ради очувања економског суверенитета, удруживања интереса. Јер се БРИКС гради, и у томе је његова главна разлика, на основу разноликости интереса и заједничког приступа који се развија као збир тих интереса. Такође, самит Г20 јесте био успешан. Захваљујући председавању Индије и другим учесницима није дозвољена политизација, украјинизација и овог догађаја и самита Г20 у целини. У декларацији постоји део о, како они кажу, Украјини, а то је део који је посвећен кризи генерално.
Шта је фокус декларације?
Главна пажња, оно што је представљено у декларацији, посвећена је управо тој агенди која је на почетку формулисана, на почетку формирања Г20. Фокус је поново на оним темама и проблемима Глобалног југа, нормалним, хармоничним односима, размени технологија, инвестицијама и тако даље, реформи међународних финансијских институција како би се ослободили хегемона и од могућности механизма да једна земља блокира све одлуке у интересу сопствених финансијских, а пре свега политичких интереса.

Путинови задаци биће потпуно реализовани

Можемо ли да завршимо разговор констатацијом да, када говоримо о миру, Русија је увек спремна да преговара о миру, али да би дошло до мира морају да се испуне и почетна три услова које је председник Путин поставио: пре свега демилитаризација Украјине, али ми се чини као важан фактор да се НАТО повуче са руских граница. То је, чини ми се, оно основно, Путин је то тражио и у оним писмима која су била пре.
Наравно. Да је то немогуће, наш председник не би формулисао те задатке. Добро знате да смо урадили све, разговарали смо у тој претходној фази како бисмо решили проблеме безбедности Русије или питање недељиве безбедности, реализације тог питања које су сви, наводно, прокламовали и подржали. Запад то није поштовао. Политичким путем потрошено је много напора и времена да се то постигне, исто као за Донбас. Запад је све одбацио. Остала је само једна опција, специјална војна операција и 24. фебруара председник је јасно формулисао задатке који ће бити реализовани. Нико није одустао од њих. Наравно да они могу да се реализују у потпуности.
Присуствујемо стварању једног новог света. Хвала Вам много…
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2023
СРБИЈА
ЕКСКЛУЗИВНО Руски амбасадор: Косово неће бити решено сутра већ у новим геополитичким условима
Председник Руске Федерације В. Путин састао се са чланом Председништва БиХ М. Додиком - Sputnik Србија, 1920, 13.09.2023
РЕГИОН
Руски амбасадор упозорава Европу: Очување Српске задатак број један, рушење Дејтона ђавоља работа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала