- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Србији 770.000 људи живи са дијабетесом

CC0 / Pixabay/liberatori / Мерење нивоа шећера у крви
Мерење нивоа шећера у крви - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Пратите нас
Према проценама Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", у Србији око 770.000 особа живи са дијабетесом, од чега око 30.000 људи има дијабетес тип 1.
Како би се што већи број особа са дијабетесом у Србији упознао са најсавременијим начином континуиране испоруке инсулина, који олакшава контролу дијабетеса, у Београду је одржана конференција за медије под називом "Живот особа са дијабетесом је значајно олакшан уз помоћ најсавременијег начина континуиране испоруке инсулина".
Поред важности да се болест дијагностикује на време, веома је битно да особе са дијабетесом имају доступну савремену терапију. Значајно олакшање у терапији дијабетеса данас омогућавају апарати за мерење глукозе, који показују време у оптималном опсегу гликемије, чиме олакшавају и побољшавају квалитет живота особама са дијабетесом, преноси Танјуг.
Како је речено, кључ терапије и доброг праћења нивоа гликемије у крви лежи у контроли и јасно дефинисаном препознавању свих одлика дијабетеса. Из тих разлога је веома важно да све особе које живе са овим обољењем, буду упознате са његовим карактеристикама, као и доступном савременом терапијом.
На конференцији су учествовали професор медицинског факултета Универзитета у Београду др Александра Јотић, специјалиста интерне медицине и субспецијалиста ендокринологије испред клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма при Универзитетском Клиничком центру Србије, и представници Удружења Дијабетолошког Савеза Србије и Удружења Плави круг.
Време у оптималном опсегу гликемије показују сензори за мерење глукозе у међућелијској течности без боцкања из прста и без калибрације доступни су у Србији.
Ови сензори пружају модеран начин мерења глукозе 24/7, тј. нон-стоп, чиме омогућавају динамички увид у кретања вредности глукозе код особа са дијабетесом, као и праћење и поређење метаболичке регулације.
Оно има предност у односу на ХбА1ц – гликозилирани хемоглобин, јер сада особе са дијабетесом могу да прилагоде своје уобичајене активности, исхрану и терапију како би живеле што квалитетније.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала