- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Тешки вишецевни ракетни систем ТОС-1А у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Нови неуспешни покушај напада на брод Црноморске флоте

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини и Донбасу, дан 568. Украјинске снаге напале су у среду фабрику у Севастопољу и бродове Црноморске флоте. Немачка је испоручила Кијеву још 20 оклопних возила „мардер“ са муницијом. Руска војска води активну одбрану уништавајући украјинске снаге током њихове контраофанзиве, изјавио министар одбране Сергеј Шојгу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:00 14.09.2023
Руска војска открила је украјинску групу диверзаната у Купјанском правцу и натерала је у бекство, рекао је за Спутњик борац извиђачке групе „Ноћни ловци“.
„Диверзантска група противника је бројала до 10 људи. Подигли смо дрон са експлозивом, а када су кренули да беже гађали смо и из артиљерије. На крају су оставили рањене и побегли“, рекао је он.
21:15 14.09.2023
Шон Пен - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Специјална операција у Украјини
Шон Пен хтео да претопи Оскаре у метке за украјинску војску
17:26 14.09.2023
Оружане снаге Украјине покушале су беспилотним пловилима да нападну ракетни брод - лебделицу Црноморске флоте "Самум", саопштило је Министарство одбране Русије.
Брод је уништио пловило противника које му се приближавало.
Ово први први такав случај. Руска војска је рано ујутру уништила пет беспилотних дронова Оружаних снага Украјине у Црном мору који су покушали да нападну брод "Сергеј Котов".
17:13 14.09.2023
Вршилац дужности лидера ДНР Денис Пушилин демантовао је саопштења из Кијева да су украјинске снаге, наводно, заузеле село Андрејевка код Артјомовска.
"Изјаве украјинских пропагандиста о заузимању Федералног универзитета у Андрејевки су само још једна лаж. У овом тренутку ситуација је следећа: настављају се жестоке борбе у области Клешчејевке и Андрејевке", нагласио је он.
Пушилин је додао да су руске трупе у протекла 24 часа мало поправиле своје положаје у овој области.
Вршилац дужности лидера ДНР је подсетио да је недавно Кијев саопштио да су заузели и села Опитно у правцу Авдејевске. Према његовим речима, тада је у то веровала и сама украјинска војска, која је кренула да утврђује положаје и нашла се под ватром бораца Првог армијског корпуса.
17:00 14.09.2023
Словачка је протерала једног службеника руске амбасаде у Братислави, објављено је на сајту Министарства спољних послова земље.
„Словачка Република одлучила је у четвртак, 14. септембра 2023. да протера радника Амбасаде Руске Федерације у Словачкој Републици“, наводи се у тексту.
15:39 14.09.2023
Украјински председник Владимир Зеленски могао би да се нађе за истим столом са руским представницима ако буде позван на састанак Савета безбедности УН следеће недеље, пише лист Политико позивајући се на једног западног дипломату.
Према његовим информацијама, током недеље на високом нивоу у седишту УН би могао да се одржи састанак Савета безбедности о Украјини на коме би Зеленски могао да учествује. Како наводи лист, на састанку би из Русије могао да учествује министар спољних послова Сергеј Лавров, који ће предводити руску делегацију на наредном заседању Генералне скупштине.
Раније је саопштено да је говор Зеленског на Генералној скупштини планиран за прву половину дана 19. септембра.
14:25 14.09.2023
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
РУСИЈА
Лавров: Размотрићемо све озбиљне предлоге о Украјини
14:04 14.09.2023
НАТО не види претње војних напада из Русије и сматра да је пад фрагмената дронова на територију Румуније случајан инцидент, изјавио је заменик генералног секретара Алијансе Мирчеа Џоана.
„Желим да потврдим да НАТО нема информацију да је реч о нападима на територију НАТО-а“, истакао је Џоана.
13:45 14.09.2023
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
Оружане снаге Русије одбиле су у правцу Красног Лимана напад украјинских снага, ликвидирано је готово 55 украјинских војника;
Руска војска одбила је три напада јуришних група Оружаних снага Украјине на подручју Вербово у Запорошкој области;
Оружане снаге Русије у доњецком правцу одбиле су осам напада украјинске војске на подручју Андрејевке, Бирдича, Клешчејевке и Первомајског;
Руска војска је током претходног дана у запорошком правцу ликвидирала готово 95 украјинских војника;
ПВО средства Русије су у току протеклог дана пресрела четири пројектила вишецевног ракетног система „хајмарс“, док су средствима електронске борбе уништена 53 украјинска дрона. Руска авијација уништила је у ДНР украјински хеликоптер Ми-8;
Оружане снаге Русије ликвидирале су у херсонском правцу готово 70 украјинских војника и хаубицу Д-30 украјинске војске;
Оружане снаге Украјине током претходна 24 часа у доњецком правцу изгубиле су готово 350 украјинских војника који су убијени или рањени;
Украјинске снаге изгубиле су током претходног дана у јужнодоњецком правцу готово 140 људи;
Два складишта муниције Оружаних снага Украјине уништена су у Харковској области, губици непријатеља у купјанском правцу достигли су готово 130 војника;
Група снага „Запад“ одбила је напад јуришне групе Оружаних снага Украјине на подручју Сињковке;
Ваздухопловно-космичке снаге Русије обориле су украјински хеликоптер Ми-8 на подручју Красног Лимана у ДНР,
Оружане снаге Русије уништиле су у ДНР два командна пункта 100. бригаде територијалне одбране и 15. пука Националне гарде Украјине.
13:32 14.09.2023
13:17 14.09.2023
Поморска авијација Црноморске флоте Русије открила је и уништила украјински беспилотни чамац на Црном мору, саопштило је руско Министарство одбране.
12:41 14.09.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски би следеће недеље могао да се појави на састанку Савета безбедности УН за истим столом са представником Русије, пише портал „Политико“, позивајући се на дипломате.
Како је рекао високи званичник украјинске владе, Зеленски се нада да ће добити подршку других земаља током свог говора на Генералној скупштини УН, као и на састанцима са страним лидерима.
„Ако се следеће недеље одржи специјално заседање Савета безбедности УН о Украјини, како очекују неке дипломате, Зеленски би могао да јавно изнесе свој став за истим столом са руским представником“, наводи се у тексту.
Зеленски намерава да у Њујорку добије подршку за свој мировни план од десет тачака, као и да нађе решење за прехрамбену кризу.
Генерална скупштина УН одржаће се од 19. до 26. септембра.
11:46 14.09.2023
У украјинском гранатирању Петровског округа Доњецка оштећен је аутобус, две особе су рањене, саопштио је градоначелник административног центра ДНР Алексеј Кулемзин на свом Телеграму.
Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за злочине Украјине претходно је саопштио да су украјинске снаге испалиле три гранате калибра 155 мм на ту област.
11:30 14.09.2023
Украјина ће добити 1,25 милијарди долара од Сједињених Америчких Држава преко повереничког фонда Светске банке, саопштило је украјинско Министарство финансија.
„Средства ће бити искоришћена за подршку угроженим слојевима становништва, као и државним службеницима, наставницима, лекарима и радницима служби за хитно реаговање“, наводи се у саопштењу.
11:22 14.09.2023
Италијански министар одбране Гвидо Крозето изразио је наду да ће се решење за сукоб у Украјини наћи у року од седам до осам месеци, преноси италијански лист „Република“.
10:00 14.09.2023
Једна особа је погинула у украјинском гранатирању пограничног села Тјоткино у Курској области Русије, саопштио је губернатор области Роман Старовојт на свом Телеграму.
09:58 14.09.2023
Украјинска војска је у протекла 24 сата гранатирала пограничне области Белгородске области више од 130 пута, укључујући и град Шебекино, који је гранатиран 16 пута, а оштећене су зграде предузећа, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.
Он је додао да су на Валујски округ испаљене две ракете из система „град“. У нападу није било повређених, али су на два друштвена објекта полупана стакла.
Гладков је навео и да су изнад села Туљанка системи ПВО оборили беспилотну летелицу авионског типа.
08:15 14.09.2023
ДНР: Кијевске снаге свакодневно касетном муницијом гађају Доњецк
Украјинске снаге сваког дана испаљују америчке касетне гранате на доњецко градско подручје, саопштио је саветник в.д. лидера ДНР Јан Гагин.
Према његовим речима, украјинске снаге већ дуже време користе касетну муницију, углавном против цивилног становништва, гађајући градове, а посебно Доњецк. Он је подсетио да су раније, на пример, Оружане снаге Украјине вршиле даљинско минирање подмуницијом – противпешадијским минама „лепесток“.
Гагин је нагласио да касетна муниција представља двоструку опасност – подмуниција не делује увек одмах и постаје „неконтролисана мина које се често заглављује у крошњама дрвећа“.
Од почетка специјалне војне операције Украјина је изгубила око пола милиона својих војника, нагласио је он.
Према његовим речима, када се говори о губицима украјинских оружаних снага, подаци о њима могу да се добију из обавештајних података који се добијају од извора у Украјини, а постоје и јавни извори.
„На пример, пре само недељу дана… у Украјини је један од мобилних оператера (МТС-Украјина) поставио видео на интернету да око 400 хиљада корисника више никада неће подићи слушалицу“, рекао је Гагин.
Он је објаснио да се на снимку виде силуете украјинских војника који се више никада неће служити телефоном. При томе је број од 400 хиљада податак само једног од неколико мобилних оператера у Украјини. Према Гагиновим речима, овај видео одмах је уклоњен, „према томе, ове бројке су тачне“.
Гагин је напоменуо да ови подаци не узимају у обзир рањенике: међу њима има и оних који ће се након рањавања вратити у службу и оних који ће бити инвалиди и неће моћи да се боре.
08:04 14.09.2023
Јединице групе снага „Центар“ спречиле су два напада Оружаних снага Украјине у области Торске избочине у краснолиманском правцу, изјавио је начелник прес центра групе Александар Савчук.
Према његовим речима, артиљерија, као и јуришна и армијска авијација, погодиле су јединице 67. механизоване бригаде и 12. бригаде специјалне намене „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији) у рејону шумарије Серебрјански.
У овом правцу губици украјинских снага износили су око 40 бораца, а уништено је и једно украјинско оклопно возило, додао је Савчук.
Он је додао и да су системи ПВО групе оборили два украјинска дрона.
07:48 14.09.2023
У купјанском правцу спречен је покушај Оружаних снага Украјине да нападну село Новосјоловско у ЛНР, саопштио је за Спутњик војни експерт и потпуковник Народне милиције ЛНР у пензији Андреј Марочко.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала