- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

5Г мрежа следеће године доступна корисницима у Србији

CC0 / Pixabay / 5Г мрежа
5Г мрежа - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић најавио је данас да ће 5Г мрежа следеће године бити доступна корисницима у Србији јер се компанија припремила за то и истакао да су имплементиране базне станице већ подржавају ту мрежу.
Лучић је за ТВ Прва објаснио да је Водафон партнер за развој дигиталних сервиса и да ће, кад се буде пуштала 5Г мрежа, бити пуштен одређени број сервиса да, како је рекао, људи виде који су бенефити 5Г сервиса.
То, нагласио је, није само брзо сурфовање интернетом и играње игрица већ има велику примену и у индустрији.
„Србија је домаћин Експа 2027 и тамо ће бити возила са аутоматским управљањем, а то је велика предност 5Г мреже јер је ту кашњење сигнала веома мало и могућа је аутоматска вожња“, рекао је Лучић.
Он је нагласио да се Србија приближава цифри од око 1,5 милиона домаћинстава која користе оптичке прикључке, као и да је квалитетан интернет основни услов развоја дигиталних сервиса.
Казао је и да постоји јасна корелација у Европи између процента развијености оптичке мреже и повећања бруто друштвеног производа (БДП), а то значи да квалитетан интернет повећава могућност развоја читаве економије.
Лучић је нагласио и да је поносан на оно што је Телеком Србија урадио у последњих пет година, пре свега на изградњи оптичке мреже која се сматра веома битном у развоју те, четврте индустријске револуције у Европи.
„Били смо практично на дну европске лествице и сада почињемо убрзано да растемо, а осим тога и квалитет мобилне мреже нам се поправља“, казао је директор Телекома Србија.
Он је на коментар да су резултате Телекома хвалиле и колеге из Хрватске подсетио да је ова српска телекомуникациона компанија завршила инвестициони циклус изградње оптичке инфраструктуре, да је успела да се трансформише, да осим прихода од интернета има и значајан приход од од телевизије, као и да је кренула да производи дигиталне сервисе кроз фонд.
„Практично смо направили трансформацију Телекома какву неке велике телекомуникационе компаније још нису радиле и тиме је уствари и будућност наше компаније обезбеђена“, истакао је Лучић.
Он је навео и да је посебно значајно то што су инвестирања Телекома Србија на нивоу банака, а да је задуженост компаније на нивоу телекомуникационих просека.
Лучић је подсетио и да је стратегија коју је имао Телеком Србија допринела да та компанија превазиђе и две велике кризе корону и економску кризу због рата у Украјини.
„Корона је утицала на пословање Телекома, посебно у првој години, јер је тада мали број корисника одлучивао да мења оператера, јер су се плашили да им неко улази у кућу, док је је економска криза довела до разних врста поскупљења што генерално оптерећује све фирме које инвестирају“, објаснио је он.
Генерални директор Телекома Србија је нагласио и да ће без обзира на све та компанија наставити да инвестира и да ће ове године имати и рекорд бо броју имплементираних базних станица и по броју прикључака.
Телекомов фонд основан за инвестирање у старт апове, а како је објаснио Лучић, веома је значајан извор прихода те компаније у будућности.
„Финансирамо девет стартапова а ове године ћемо још три и оно што је битно за фонд као што смо ми, а то се и први пут десило у Србији да већ после прве године имамо и зараду од стартапа која ће бити дупло виша од уложених средстава“, казао је он и додао је да је то најбољи доказ доброг планирања.
Тај извор прихода, како је нагласио веома је битан не само за Телеком, већ и за читаву Србију.
Лучић је навео да, када је реч о ширењу Телекома у Немачкој, све иде по плану и да компанија има велики број корисника у тој земљи.
„Позвао бих све људе у дијаспори да се преко нашег сајта пријаве и постану наши корисници јер је наша картица повољнија од локалних и нуди одређене бенефит“, рекао је Лучић и додао да се то исто планира и у Турској где има много српских корисника.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала