Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Имамо једну једину заставу и род којег се не стидимо – обележен Дан српског јединства у Нишу /видео/

© RADULE PERIЉIЖПрослава Дана српског јединства у Нишу
Прослава Дана српског јединства у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележен је централном манифестацијом у Спортској хали „Чаир“ у Нишу којој су присуствовали и председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић и патријарх Српске православне цркве Порфирије.
Празник заједно обележавају Србија и Република Српска, а свечаност је почела интонирањем химни Републике Српске и Србије „Моја Република“ и „Боже правде“.
Догађају су присуствовали и председник Скупштине Србије Владимир Орлић, министри у Влади Србије, премијер Српске Радован Вишковић... Свечаности је присуствовао велики број грађана у хали „Чаир“ која је била испуњена до последњег места. У целој сали вијориле су се заставе Србије.

Вучић: Поносни смо на своју слободу, неће туђин никада одлучивати у Србији

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је Србија поносна на своју слободу и да неће туђин никада одлучивати у Србији.
„Прошло је време када сте имали послушнике, испуњавамо налоге својих грађана“, истакао је Вучић.
Вучић је на почетку обраћања рекао да је тешко говорити после патријарха Порфирија и председника РС Милорада Додика.
„Много тога бих вам испричао и што не смем да вам испричам. Боље за вас, боље за нас, боље за нашу земљу да многе ствари које знам и прећутим јер своју земљу морамо да чувамо и морамо да мислимо не само оно што је данас већ и на оно што долази у будућности“, рекао је Вучић.
Додао је да је поносан на празник који се данас светкује, додајући да је одлука о обележавању донета заједнички са РС.
„Донели смо ту одлуку јер ми Срби смо увек умели да се разједињујемо, да себи погрде измишљамо или да лако туђе увреде и погрде прихватамо и није случајно о чему вам је говорио председник РС када му неко каже да је босански Србин.
Замислите постоје хрватски Срби, постоје црногорски Срби. Ако је то већ тако, а ја не мислим да је могуће да тако нешто постоји, а што онда није постојао српски Хрват, српски Бошњак, српски Словенац, српски Црногорац, никада то нисте могли да чујете ни од кога ни на једном месту“, рекао је Вучић.
Само сте, како је рекао, могли да чујете да постоје неки други Срби.
„И не од јуче, не од ових који данас у Црној Гори не дозвољавају Србима да буду у власти зато што нису довољно уверљиви у заклињању да ће се борити против мрског Београда и још омраженије им Москве, нису довољно уверљиви у томе да и даље не воле КиМ и да и даље не сматрају КиМ делом Србије, па пошто нису уверљиви, онда нема ни потребе да буду у влади, макар их било и више од 30 одсто“, указао је Вучић.
Тако вам је свуда, додао је Вучић.
„Па кажу, не, не, ми волимо Србе, али оне који не воле Београд. И кад говоримо о таквим Србима, то су нам радили још од Павелића и пре Павелића...“, рекао је Вучић.
Данас би, додао је, да нам измишљају такве представнике свуда по региону, а само је важна једна ствар да тај Србин не буде Србин и да се јасно одриче свог Београда и свог српства и да вам говори да је прави Србин онај који мрзи Београд и Србију и српску уједињујућу политику.
„Можемо да живимо у много земаља, али имамо једну једину заставу, црвено-плаву-белу, да имамо своје српско име и презиме, свој род кога се не стидимо“, поручио је Вучић.

Патријарх Порфирије: Јединство Срба се не ограничава на географске међе

Патријарх Порфирије поручио је да је кроз историју православна вера и црква чувала српско јединство и да је зато и у данашњости одгонетка свих српских недоумица и решење за опстанак српског народа у будућности.
„Зато је одгонетка свих српских недоумица у садашњости и решење за опстанак у будућности поред свих легитимних и добрих трудова и напора. Како каже свети владика Николај - вера вечна, вера славна и вера наша православна“, истакао је Порфирије у говору.
Пожелео је свима срећан и благословен Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

„Зар није православна вера и православна црква кроз сву историју обликовала наш народ и давала смернице и неговала управо јединство без обзира на прилике и неприлике које су народ сналазиле. И кад није било српске државе било је јединства српског народа, а хвала Богу данас има српске државе и Републике Српске, али и тада када тога није било постојала је православна црква у Срба“, навео је патријарх.

Како је рекао, зар и данас није слична ситуација када нас има не само у вековним завичајима широм Балкана него када смо народ расејан широм света. Истакао је да се јединство Срба не ограничава на географске међе.
„Зар и данас није управо света вера православна и црква у нашем народу родитеља и чуварка и тог неотуђивог јединства, подржана јединством нас у држави Срби и у Републици Српској“, поручио је Порфирије.

Додик: Увек желе да разбију и покоре српско национално јединство

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао једа је пре четири године одлучено да се овај дан обележава јер до сада у историји није обележаван важан датум - датум пробоја Солунског фронта.
„Ово је, морам да признам, била идеја Александра Вучића, коју смо прихватили и четврти пут се налазимо овде. Заиста треба да захвалимо једном државничком погледу на ствари, пре свега председнику Вучићу. Хвала му зато“, истакао је Додик.
„Долазећи овде, један од наше браће ме пита шта има тамо. Ја му кажем да нисам тамо, ја сам овде. Ја припадам српском народу и не припадам „босанским Србима“, не припадам никоме другоме него српском јединственом непоколебљивом народу који живи на овим просторима“, нагласио је Додик.
Он је рекао да 120 и 140 година понављају исто на овим просторима и увек желе да српско национално јединство разбију, покоре и да Срби признају и дају све што имају да би се некоме допали.
„Данас као да делује исто као када је деловао Калај у Босни и Херцеговини, када су Немци нападали у Првом светском рату и у Другом светском рату и када су побили преко пола нације и када смо наивно хтели поново да са њима нешто сарађујемо. Данас поново видимо да у Босни и Херцеговини желе да ускрате српски национални идентитет, а овде да отму Косово јер сматрају да је то њихово право“, рекао је Додик.
Како је рекао, која год се жишка овде упали, упалили су је Немци и слични који на овим просторима не дају да Срби остваре оно што се данас слави – српско јединство, слобода и национална застава.
„Ми не желимо никоме да узмемо слободу. Срби су наивно веровали да када смо ослобађали Балкан односно југословенске просторе и давали слободу другим народима да ће нам бити захвални. На крају тог века морали смо поново да се боримо за слободу и још увек нисмо све завршили. Та слобода коју смо тако дарежљиво давали вратила нам се на крају прошлог века као њихов начин да кажу како смо ми они који овде тлачимо, који смо лош народ“, истакао је Додик.
Празник Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се на дан када је 1918. године пробијен Солунски фронт, а на основу одлуке влада Србије и Републике Српске о заједничком обележавању овог датума.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала