Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ђурић: У САД постоји растући консензус да је понашање Куртија неприхватљиво

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICМарко Ђурић
Марко Ђурић - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић је рекао данас поводом састанка лидера Београда и Приштине у Бриселу да у САД-у постоји растући консензус око тога да је понашање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија неприхватљиво.
„Изузетно угледни члан Конгреса испред Демократске партије, Ерикс Воувел је издао предрунду разговора, једно саопштење у коме је јасно осудио насиље над Србима на КиМ и позвао приштинске власти да омогуће несметано учешће Срба у институцијама“, изјавио је Ђурић за Танјуг.
Он је напоменуо да делегације из Приштине већ дуже време не бораве у посетама Вашингтону.
„Курти се оглушава и о чињеницу да месецима уназад у Вашингтону није примљен на високом нивоу било ко од приштинских званичника. Скренуо бих нашој јавности пажњу на чињеницу да је до почетка оваквог Куртијевог понашања Вашингтон био уобичајена дестинација за приштинске министре, премијере, председнике привремених институција“, навео је Ђурић.
Ђурић је истакао да докле год међународна заједница не буде предузела одлучније мере према Приштини неће бити напретка.
„Заиста је чињеница да понестаје времена када је реч о дешавањима на терену, једноставно Куртијево понашање је толико ирационално, дестабилизује цео регион и одвлачи фокус од приоритета као што су економска сарадња, развој и напредак“, објаснио је Ђурић.
Ђурић је поводом заседања Генералне скупштине УН-а у Њујорку, рекао да влада велико интересовање за разговоре са председником Србије Александром Вучићем и додао да ће заседању присуствовати делегације из 192 земље.
„Сви они се грабе за пажњу, за своје место под сунцем, међутим у нашем случају имамо срећу да је низ потеза и низ развоја у нашем региону и земљи довео до тога да за сусрете са председником Србије и са српском делегацијом влада велико интересовање“, нагласио је Ђурић.
Оценио је да су регионалне иницијативе Србије и активности попут Отвореног Балкана привукле пажњу других земаља, као и чињеница да је у Србију дошло више од 65 одсто страних инвестиција у региону.
„Са друге стране Србија је мала земље по броју становника и можда по БДП-у, иако је он дуплиран у односу на пре 10 година, али има традиционално политички поглед који превазилази границе Европе. Наша пријатељства у Азији, Африци, Латинској Америци је нешто што је позитивна разлика за нас и то нас чини веома интересантним саговорником у односу на све остале“, рекао је Ђурић.
Он је додао да шира међународна заједница зна да Србија води самосталну спољну политику.
„Дакле Србија води независну спољну политику, није марионета великих сила, самостално и слободно одлучује и о трговинским и о политичким и о свим другим питањима што нас чини актером на међународној сцени можда и значајнијим од пуког броја квадратних километара које имамо, или броја становника“, истакао је амбасадор Србије у Вашингтону.
Према речима Ђурића, Вучићев говор на заседању Генералне скупштине УН-а ће се пратити, не само у нашем региону, него и шире.
„Позвао бих све да са пажњом прате због тога што овај програмски говор заправо представља на неки начин дефиницију наше међународне позиције у периоду између две седнице Генералне скупштине“, указао је Ђурић.
Додао је да ће у том говору бити речи о положају српског народа на КиМ, као и о универзалним принципима за које се Србија залаже.
„Србија може да погледа у очи све представнике УН-а, све представнике држава окупљене у сали Генералне скупштине због тога што ми наше принципе чврсто држимо, не продајемо их за било какве интересе и од оснивања УН-а водимо доследну политику чији континуитет је присутан када је реч и о КиМ“, закључио је Ђурић.
Погледајте шта је о ситуацији на Косову ексклузивно за Спутњик рекао руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала