Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: ЕУ по први пут рекла да је Курти крив што дијалог у Бриселу није успео

© Sputnik / Лола ЂорђевићПетар Петковић
Петар Петковић  - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да, иако су разговори у Бриселу пропали, Београд је могао бар мало да буде задовољан, јер се у извештајима после састанка писало да Београд није крив, показао је конструктивност и да је Аљбин Курти тај због кога је пропао дијалог.
Директор Канцеларије за КиМ честитао је свим грађанима Дан националног јединства и подвукао да овај дан има посебан значај за народ на Косову и Метохији.

„Јуче смо у Бриселу покушали да сачувамо мир и животе људи, имали смо тежак дан. У Бриселу се не одвијају неки технички преговори, већ преговори у немогућим условима. Вучић разговара са Куртијем, који све одбија“, каже Петковић говорећи о јучерашњем дијалогу Београда и Приштине у Бриселу.

Петковић је нагласио да је и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ јасно рекао да Курти није спреман да формира ЗСО.
„Београд је страна која је окренута компромису, али увек је ЕУ после дијалога рекла да и једна и друга страна морају да иду ка компромису, али сада је ЕУ први пут рекли да је Курти тај због кога је пропао дијалог“, навео је Петковић.
Директор Канцеларије за КиМ је рекао да је јуче Курти брутално прети српском народу речима да ће да пате и да плате.
„Ова изјава је врло опасна, показује праву природу насилог режима Аљбина Куртија“, рекао је Петковић за РТС.
Ипак, како додаје, после јучерашњих разговора Београд је могао бар мало да буде задовољан јер се у извештајима после састанка писало да Београд није крив, показао је конструктивност, а са друге стране имамо Куртија.
Напоменуо је да се Срби и даље хапсе да од 3. јуна имате 22 ескалаторна потеза Приштине само на северу.

„Није крај овим преговорима, ми се боримо да сачувамо мир и стабилност. ЕУ је рекла на којој страни је проблем, колико пута смо се вратили из Брисела и чујемо ону изјаву о две две стране“, подсетио је Петковић додајући да компромис на КиМ значи живот и да сви споразуми из 2013. и 2015 морају да се поштују.

Када је реч о изборима на КиМ, Петковић каже да је, иако је Курти одбио формирање ЗСО, нормализацију и деескалацију, Вучић ипак рекао да ће разговарати са Србима о изборима.
„Запад је створио независност Косова и колико год је Курти несташни дечак они ће се трудити да ту независност задржати, а ми ћемо се борити против тоге јер нам нема друге“, нагласио је Петковић.
Опширније о овој теми погледајте и у видеу:
Александар Вучић, Мирослав Лајчак и Жозеш Борељ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СРБИЈА
Хоће ли Америка и ЕУ Куртију икад рећи – а сад је доста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала