- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пригрлите мржњу – како портпарол украјинске војске позива на убијање руских новинара

© Depositphotos.com / OutsiderzoneВојник држи пиштољ са ласерским навођењем
Војник држи пиштољ са ласерским навођењем - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
Оно што Американка Сара Ештон-Сирило, портпарол украјинске војске, говори и ради на свом подкасту никако се не може назвати новинарством. Пре се ради о пропаганди и ширењу мржње. Ради се јасној претњи људима који желе да објективно раде свој посао, без стављања на било коју страну у украјинском сукобу.
Овако Владимир Радомировић, некадашњи председник Удружења новинара Србије (УНС) и главни уредник сајта „Пиштаљка“, коментарише иступ Саре Ештон-Чирило, која је на свом проукрајинском пропагандистичком подкасту најавила да ће „сви руски пропагандисти… бити прогоњени, а правда ће бити задовољена”.

Ширење мржње

Не могу да схватим шта неко ко је живео и радио у Америци ради са таквом врстом иступа, каже Владимир Радомировић, главни уредник портала „Пиштаљка“ и некадашњи председник Удружења новинара Србије (УНС). На њене иступе требало би да су већ реаговала међународна новинарска удружења, додаје он.
„Таква врста бланко напада на све новинаре који имају било какве везе са Русијом је крајње опасна. То, можда, не би било толико опасно да се ради о особи која ради на своју руку. Али, овде је Ештон-Чирило наступила као званичник украјинске владе“, наводи Радомировић.
„Зуби руских ђавола шкргутаће све јаче, а њихова бесна уста пениће неконтролисаним лудилом, док ће свет видети како омиљени пропагандиста Кремља плаћа за његове злочине“, злослутно најављује Ештон-Чирило, усредсређеног, мрачног погледа, трудећи се да јој глас звучи као да се ради о хорор филму.
Радомировић сматра да јој је, како каже, потребна хитна помоћ стручне особе и да је забрињавајуће да украјинска влада и украјинска новинарска удружења не реагују на овакву врсту ширења мржње.
Такође је забрињавајуће да се интервју са Ештон-Чирило налази на веб сајту Хелсиншке комисије америчког Стејт департмента, организације која, како такође стоји на њиховом сајту, промовише људска права, војну безбедност и економску сарадњу између Европе, Евроазије и Северне Америке.
Према Радомировићевим речима, Ештон-Чирило је америчкој јавности позната по својим ранијим политичким иступима.
„Али сада је питање за амерички Конгрес да ли подржавају овакву врсту неконтролисаног иступа и претњи које је упутила, за сада неименованим особама. Међутим, на основу онога што је до сада објављивала има разлога да се тврди да она све новинаре из Русије и све новинаре који реално сагледавају ситуацију у вези са ратом у Украјини, сматра пропагандистима Кремља“, закључује Радомировић.

Русофобне поруке са тајне локације

Ако бисмо упоредили број пратилаца подкаста Ештон-Чирило са бројем оних који су на друштвеним мрежама пратили интервју познатог америчког новинара Такера Карлсона са Доналдом Трампом (80 милиона прегледа два сата после објављивања) могло би да се каже да оно што ради Ештон-Сирило прати занемарљив број људи.
Међутим, Ештон-Чирило је на Западу слављена као „трансџендер портпарол украјинске владе“. У Украјину је отишла прво са намером да извештава о избеглицама и жртвама рата, али касније је обукла украјинску униформу, постала медицинска сестра на фронту и постала каплар украјинске армије, да би на крају почела да са „тајне локације“, путем подкаста, емитује своје русофобне поруке.
Позив на убиство новинара познати амерички политички коментатор и јутјубер Џексон Хинкл назвао је „реинкарнацијом Хитлера“.
Главна уредница „Русија севодња“ и РТ Маргарита Симоњан - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
РУСИЈА
Симоњанова узвратила на претње из Кијева: Каква контраофанзива такве и трансродне особе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала