Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Вучићев услов је постао став ЕУ“: Куртијев саветник објавио документ о ЗСО

© AP Photo / Virginia MayoПредседник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти на преговорима у Бриселу.
Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти на преговорима у Бриселу. - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
Пратите нас
Саветник премијера привремених приштинских институција Јетон Зуљфај објавио је на друштвеној мрежи Икс (Твитер) документ за који тврди да га је Александру Вучићу и Аљбину Куртију током сусрета у Бриселу представила Европска унија, односно посредници у дијалогу.
Зуљфај наводи да је реч о документу старом шест месеци, који се, између осталог, тиче и оснивања Заједнице српских општина (ЗСО).
Зуљфај наглашава да су га посредници у дијалогу искористили у Бриселу како би „покрили недостатак учешћа Србије у настојањима да се направи план секвенцирања“.
„Документ је веома користан за разумевање како је Вучићев услов постао став ЕУ“, констатује Зуљфај.
Овај документ који је објавио Куртијев саветник насловљен је – „Опција А1 – Прво Заједница општина са српском већином а затим даље дискусије“.
У њему се наводи да ће Управљачки тим до краја марта, уз подршку ЕУ, представити први Нацрт статута за ЗСО, након чега ће уследити преговори о њему.
Овај нацрт је међутим, представљен 2. маја, а Приштина га је одбацила, уз наводе да он „представља рецепт за формирање нове Републике Српске“.
Овим документом је такође предвиђено да се у року од 90 дана од представљања нацрта окончају преговори, а потом Приштина усвоји Уредбу и тиме омогући правну одрживост Статута.
Такође, предвиђено је да се до краја октобра 2023. заврши успостављање ЗСО, а да потом стране одмах крену са разговорима и применом европског споразума.
О овом документу је након састанка у Бриселу са председником Србије Александром Вучићем, који је завршен без позитивног исхода, говорио и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
Европска унија и Београд означили су Куртија као неког ко није прихватио предлог који су изнели посредници, односно да крене са формирањем ЗСО.
Курти је, са друге стране, казао да је Србија све условљавала формирањем ЗСО, те да није изашла са формалним предлогом, већ да је ЕУ, уместо тога, донела документ старији од шест месеци.
„Тада сам ја сазнао да заправо Србија није никада предложила секвенцијални путоказ, као што смо ми урадили, него је само она предала један документ који је условљавање – да прво мора ЗСО, а потом – видећемо“, рекао је Курти.
Курти је уједно казао да је спреман да преговара о ЗСО, али када „за то дође време“ и уз примену „косовског, европског и америчког стуба“ – који гарантују да ће ово тело бити „у складу са косовским уставом и да неће имати извршна овлашћења“. Са друге стране, подвукао је да „формирање ЗСО не може да буде услов за примену европског споразума који је закључен ове године“, преноси Радио КиМ.
Текст документа који је објавио Зуљфај:
ОПЦИЈА А1) – Прво Заједница општина са српском већином (у даљем тексту ЗСО), а затим даље дискусије
Мапа пута за спровођење нормализације односа Србије и Косова
1. Стране су сагласне да се процес спровођења нормализације односа између Србије и Косова убрза кроз кораке дефинисане овом Мапом пута, на начин и у роковима предвиђеним члановима који следе.
2. Стране су се сложиле да ће до краја марта 2023. године Управљачки тим у Дијалогу уз подршку ЕУ представити први Нацрт Статута Заједнице општина са српском већином на Косову, који ће обезбедити одговарајући ниво самоуправе за српску заједницу на Косову, након чега ће стране одмах приступити преговорима о Статуту, уз посредовање ЕУ.
3. Стране су се сложиле да у року од 90 дана од дана представљања Првог нацрта Статута Заједнице општина са српском већином на Косову окончају преговоре о том документу. Након тога, Косово ће усвојити Уредбу и све друге неопходне документе који ће омогућити правну одрживост Статута, на начин предвиђен споразумима из члана 4. ове мапе пута.
4. До краја октобра 2023. године биће завршено успостављање Заједнице српских општина на Косову, у складу са свим одредбама следећих споразума који су постигнути у оквиру Дијалога у вези са датим питањем:
а) Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа (2013),
б) План имплементације Првог споразума (2013),
ц) Делокруг и мандат Управљачког тима за формирање Заједнице српских општина (2013) и
д) Асоцијација/Заједница општина са српском већином на Косову – општи принципи/главни елементи (2015).
5. По формалном успостављању Заједнице општина са српском већином на Косову, стране ће се одмах посветити разговорима о примени предлога ЕУ за нормализацију односа између Србије и Косова.
Погледајте шта је о ситуацији на Косову ексклузивно за Спутњик рекао руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко:
Председник Србије Александар Вучић, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак у Бриселу. - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СРБИЈА
Пропала нова рунда дијалога у Бриселу, Курти одбио предлог ЕУ /видео/
Александар Вучић, Мирослав Лајчак и Жозеш Борељ у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СРБИЈА
Хоће ли Америка и ЕУ Куртију икад рећи – а сад је доста
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СРБИЈА
Борељ: Вучић прихватио предлог ЕУ, Курти одбио, тражи „де факто“ признање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала