- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

80 година од ослобођења Новоросијска – дан када су совјетске трупа пробиле моћну немачку одбрану

© Sputnik / Всеволод ТарасевичЈуриш на Новоросијск 1943.
Јуриш на Новоросијск 1943. - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
Пратите нас
Шеснаести септембар је посебно значајан датум у историји Новоросијска – града у западном делу Краснодарског краја у Русији. Тог дана пре 80 година совјетске трупе током жестоких борби згромиле нацистичке трупе и ослободиле град.
Од 1940. до 1947. године Новоросијск је био једна од поморских база Црноморске флоте Совјетског Савеза. Током Великог отаџбинског рата Новоросијск је био упориште за подршку опкољеног Севастопоља и Одесе. Град, лука и залив Новоросијска су 1942. године били изложени редовном бомбардовању немачке авијације. Немачке трупе су делимично заузеле град у септембру исте године, услед чега је претрпео велико разарање. Ослобађање Новоросијска 10-16. септембра 1943. године одиграло се током завршне фазе битке за Кавказ.
Главна идеја немачке офанзивне операције Блау (летња офанзива 1942. године) била је пробој на Кавказ и приступ његовим нафтним пољима. Важан услов за успех тог плана било је заузимање Новоросијска и обезбеђивање његовог функционисања у интересу њихове армије. Међутим, снажан отпор који су браниоци града пружали фашистичким освајачима крајем августа - почетком септембра 1942. омогућио је совјетским трупама да се учврсте на источној периферији града и осујете план Немаца да луку користе као своју поморску базу.
Катастрофа код Стаљинграда (данашњег Волгограда) претила је немачкој војсци одсецањем њених копнених снага на Кавказу, због чега је почело повлачење трупа на запад преко Таманског полуострва.
Присуством на Таманском полуострву, немачка команда је, с једне стране, покривала Крим, а са друге имала је одскочну даску за поновно покретање офанзивних операција на Кавказу. Снаге 17. пољске армије требало је да изврше тај задатак.
Да би ојачали своје присуство у тим правцима, нацисти су изградили моћне одбрамбене линије „Тотенкопф”, познате и као „Плава линија”.
У фебруару-марту 1943. почела је офанзивна операција совјетских трупа у циљу ликвидације групације немачких трупа на Таманском полуострву. У циљу опкољавања непријатељских трупа у области Новоросијска, у ноћи 4. фебруара 1943. године извршен је десант на обалу који је заузео мали мостобран на рту Мисхако (Мала Земља) јужно од Новоросијска, али није извршио свој задатак. Настављајући офанзиву, совјетске трупе су почетком маја стигле до Таманског полуострва, где су наишле на јак отпор непријатеља на одбрамбеној линији „Tотенкопфа“. Тек у јесен су трупе Севернокавкаског фронта успеле да изведу Новоросијко-таманску операцију. Са мора су пружали подршку десантни одреди Црноморске флоте.
Било је планирано да се у луци у Новоросијску искрцају трупе, које би потом ударила у позадину немачких трупа.

Ослобађање града

Лука Новоросијска имала је озбиљну противдесантну одбрану, па је за подршку десанта формирана моћна артиљеријска група од 227 артиљеријских система и 800 топова. Совјетске трупе је из ваздуха штитила посебна група совјетске авијације коју су чинили авиони Ваздухопловних снага, ловци, јуришни авиони и бомбардери – укупно око 300 борбених летелица. У ноћи 10. септембра почело је искрцавање десанта.
У подручје луке Новоросијска стигла је група чамаца Црноморске флоте. Они су имали задатак да се пробију у луку и да искрцају трупе директно на пристаниште. Противник је целу обалу претворио у ланац ватрених тачака. За уништавање обалних утврђења, први пут у борбеној пракси изведен је торпедни напад на обалу. За кратко време, око две хиљаде војника искрцало се у главне делове залива. Одмах је уследила жестока битка. Совјетски десант је полако кренуо напред. Често су Немци покретали контранападе, услед чега су борци били одсечени од главних снага. У борбе су послате додатне резерве 13. септембра. Ситуација се постепено мењала у корист совјетских војника. До 15. септембра совјетске трупе су успеле да пробију немачку одбрану северно од града. Истовремено, у градским блоковима, раштркани совјетски јуришни одреди су се ујединили и заједно су наставили да потискују нацисте из Новоросијска. До јутра 16. септембра град је ослобођен.
Тесно деловање свих родова војске омогућило је да се пробије моћна немачка одбрана, а муњевито искрцавање у луци Новоросијска постало је једна од најуспешнијих операција поморског десанта.
Неосвојиви „Тотенкопф“ пробијен је на најутврђенијем и најзаштићенијем месту. Током борби за град, совјетске трупе су уништиле четири немачке дивизије.
Ослобођење Новоросијска, који су Немци сматрали капијом Таманског полуострва, омогућило је Црвеној армији да добије простор за даљи развој офанзиве на запад.
Битка код Курска, 23. август 1943. године - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2023
РУСИЈА
Последња немачка офанзива: Осам деценија од Курске битке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала