- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Декларацију о независности Српске пишу Шмит и страни амбасадори који крше Дејтон

Пратите нас
Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да „декларацију о независности Републике Српске“ пишу Кристијан Шмит и страни амбасадори који крше Дејтонски мировни споразум.
„Није наш примарни циљ отцепљење, али ако је то једини начин да очувамо главу и да сачувамо Републику Српску, ми то нећемо моћи да избегнемо“, рекао је Стевандић.
Он је истакао да све што ради Република Српска јесте одговор на угњетавање и покушај да судбина Срба у БиХ не буде као судбина Срба у Републици Српској Крајини или српског народа на Косову и Метохији.
„Република Српска не дозвољава ту врсту силе. Она доноси политичке одлуке на високом нивоу, у парламенту и влади, и она има институционално право да не дозволи Шмиту, јер он нема никаквог документа који би му омогућио да то ради“, поручио је Стевандић.
Он указује да, на исти начин на који крши Кумановски споразум и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, Запад покушава да крши дејтонске принципе - виталне принципе на којима почива мир, развој и будућност БиХ, а то су да за све мора да постоји сагласност три народа и два ентитета.
„Ми нећемо да дозволимо да будемо без снаге и могућности да се активно бранимо. Према томе, декларацију о независности Републике Српске пишу Шмит и страни амбасадори који крше Дејтонски мировни споразум. Нас на независност терају, то није наш примарни циљ“, рекао је Стевандић јутрос за ТВ Пинк.
Стевандић је истакао да у Републици Српској ниједан народ није угрожен, све институције функционишу тако да свима гарантују равноправност, једино су права Срба у БиХ угрожена.
Опширније о овој теми погледајте и у видеу:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала