- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Колико кошта потрошачка корпа у Москви

© Sputnik / Лидија СимићАртикли у продавницама у Русији
Артикли у продавницама у Русији - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
Пратите нас
Цене хране у Русији бележе известан раст у последње две године, али мањи него што су прогнозирали на Западу где су веровали да ће антируске санкције озбиљно погодити животни стандард грађана. Тако просечна потрошачка корпа чак и у пословично скупој Москви остаје приступачна за већи део становништва.
Потрошачи у супермаркетима у Москви са којима је разговарала новинарка Спутњика у главном се слажу да није било значајнијег скока цена основних намирница, иако има и замерки на цене појединих артикала.

Шта кажу потрошачи

„Цене увек расту, нису мале, али су у разумним границама. Свакако не могу да кажем да мањка производа на тезгама. Пензионерима је одувек било тешко“, каже нам Светлана, пензионерка, коју смо затекли у супермаркету „Пјатјорочка“ где се редовно снабдева основним намирницама.
© Sputnik / Лидија СимићАртикли у продавницама у Русији
Артикли у продавницама у Русији - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Артикли у продавницама у Русији
У истој продавници Ајнура, која ради у једној компанији за чишћење, каже да није приметила већи скок цена основних намирница у супермаркетима, али да су зато поскупеле неке друге ствари, као што су увозни лекови.
Нешто друкчије виђење кретања на тржишту намирница има Ренат, који се представио као пројект менаџер једне од московских компанија. Затекли смо га у продавници „Спар“ где је куповао воће у паузи за ручак:

„Цене јесу порасле. Морате пажљиво да пратите своје трошкове, неке намирнице у супермаркету су постепено поскупљивале и некако неприметно расле. Упоређујем с оним што сам трошио пре годину дана и разлика је јасна – основни издаци су ми порасли за око 30-40 одсто. Раније сам могао после посла да одем у продавницу и да купим шта ми треба за 1500 рубаља, сада је то већ 2000“.

© Sputnik / Лидија СимићАртикли у продавницама у Русији
Артикли у продавницама у Русији - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Артикли у продавницама у Русији
Међутим, очигледно је да становништво разуме да је инфлација глобалан процес.
„Генерално, добро нам иде јер, када сам причао са друштвом из Копенхагена, рекли су ми да месецима седе без пројеката, криза је. Процес је глобалан, али у Русији је океј. Свако је за себе, сви се сналазе како могу“, каже репортеру Спутњика Миша, уметнички асистент и шанкер, док у продавници „Вкусвил“ купује воће.

Поврће укусније на пијаци

Сценограф Даша у истој продавници купује поврће, а како истиче, није чак проблем што је воће и поврће поскупело него што није укусно:
„Небитно колико платиш. За њим мора да се иде на пијацу, не може се куповати у супермаркету.“
Причали смо и са студенткињом руског језика из Бугарске, Ивом, која каже да у односу на цене у њеној држави, у Русији су цене подношљиве и приступачне. „Цене су сличне као у Бугарској пре 5-10 година, неке ствари могле би бити јефтиније, можда воће, поврће, пециво...“
Просечна зарада у Русији је око 76000 рубаља (око 88000 динара), а у Москви око 100000 рубаља (116000 динара).
© Sputnik / Лидија СимићАртикли у продавницама у Русији
Артикли у продавницама у Русији - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
Артикли у продавницама у Русији

Поскупела пилетина, свињетина појефтинила

Према подацима Росстата, Руске агенције за статистику, цене хране за период од јануара до краја јула 2023. порасле су за 7,7 одсто. Производи коју су највише поскупели су пилетина, бели купус и шаргарепа.
Према истим подацима, просечни раст цена у периоду од прошле године до сада разликује се за одређене артикле, па је тако литар млека у јуну 2022. коштао 73,14 рубаља, сада кошта 73,54 (83,36 динара), што значи да је цена порасла 0,55 одсто.
У истом периоду хлеб је коштао 84,6 рубаља, а сада кошта 86,03, раст је 1,69 досто. Јаја (10 комада) коштала су 74,26 рубаља, а сада коштају 77,31 (89,67 дин), што је раст цене од 4,11 одсто.
Килограм свињског меса је коштао 405,58 рубаља, сада кошта 401,15 рубаља (465,28 дин), што значи да се цена смањила за 1,09 одсто.
Кромпир (1кг) коштао је 63,04, а сада кошта 46,11 рубаља (53,48 дин), односно јефтинији је за 26,86 одсто.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала