- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Немачки аутомобилски гигант дели отказе због слабе потражње за електричним возилима

© Tanjug / ZORAN ZESTICЕлектрично пуњење аутомобила
Електрично пуњење аутомобила - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
Пратите нас
Аутомобилски див Фолксваген објавио је да ће смањити број радних места у фабрици електричних аутомобила у Цвикауу у матичној Немачкој због слабе потражње.
Без посла ће након истека дванаестомесечног уговора остати 269 радника, известио је у четвртак Фолксваген. Детаљи ће бити утврђени наредних дана у договору са радничким већем.
Компанија наводи да гаси радна места због „актуелне ситуације на тржишту“. Сматра се да је потражња за електричним аутомобилима слаба због високе инфлације и укидања државних подстицаја. Аутомобили на електрични погон скупљи су од верзија с унутрашњим сагоревањем.
Фабрикау граду Цвикау саставља искључиво електричне аутомобиле за Фолксваген и за његове подружнице Ауди и Цупру. Запошљава укупно 10.700 радника, укључујући њих 2.200 на одређено време, који би такође могли да остану без посла.
„Фолксваген је и даље 100 посто уверен да треба наставити путем према електричној мобилности”, нагласио је портпарол компаније, додајући да нису мењали планове. Будућност фабрике у Цвикауу сигурна је, додао је, најавивши нова улагања.
Овај погон је први у Фолксвагену почео да производи електрична возила, моделе ИД.3, ИД.4 и ИД.5, Аудијеве Q4 е-трон и Q4 Спортбек, као и Цупру Борн. Производња аутомобила с моторима на унутрашње сагоревање прекинута је 2020. године.
Упркос слободним капацитетима у фабрици у Цвикауу, компанија планира да производи Q4 е-трон и ВW ИД.3 и у другим фабрикама.
„Од краја 2023. производићемо Q4 е-трон и у Бриселу и у Цвикауу”, рекла је портпарол Аудија, преноси портал Сибиз.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала