- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Оштар протест из Бугарске: Увоз жита из Украјине граничи са геноцидом

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаЖито
Жито - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
Пратите нас
Увоз украјинског жита, које не испуњава услове квалитета, граничи са геноцидом, сматра бугарски економиста Григор Саријски, коментаришући вест да је парламент у Софији изгласао укидање забране увоза жита из Украјине.
По његовим речима, бугарска Влада одлучила је да заузме „политички коректну позицију“, односно да служи интересима Украјине.
Саријски је подсетио на чланак Програма УН за животну средину, објављен крајем фебруара, у којем се говори о последицама сукоба у Украјини по животну средину. Тамо се, између осталог, наводи да су, као последица експлозија у складиштима, у пољопривредном сектору откривене опасне материје.
„Сви ти догађаји могу да доведу до тровања усева и, према томе, производи за извоз могу се показати као неисправни, непредвиђени за потрошњу – не само када су у питању људи, него и животиње“, казао је експерт за Бугарску слободну телевизију.
Он је подсетио да је Украјина још прошле године почела да извози индустријско жито.
„Пшеница извезена из Украјине стиже у ЕУ као индустријска. То је начин да се заобиђу захтеви да се спроведу одговарајућа истраживања и да се провери да ли је зрно контаминирано, јер је тамо написано да је то намењено за биомасу, односно да није за исхрану“, истакао је Саријски.
Међутим, он је подсетио да је пролетос у Пољској избио скандал јер се испоставило да су Пољаци прошле године потрошили 110 тона индустријске пшенице.

„Дакле, Пољаци су се буквално отровали, јер им је стизало жито из Украјине. Зато се тако одлучно противе укидању те забране (увоза украјинског жита која важи до 15. септембра). Са тог становишта, несметани увоз таквих, буквално затрованих производа, за мене је нешто што граничи са геноцидом. То ће бити равно масовном истребљивању Бугара. Сами знате да Бугарска никада није била позната по строгим критеријумима и захтевима за увоз и извоз“, закључио је Саријски.

Европска комисија је данас одлучила да не продужава ограничење увоза четири врсте украјинских пољопривредних производа, које истиче 15. септембра, али је обавезала Украјину да уведе мере контроле извоза. Кијев би 18. септембра требало да представи акциони план Европској комисији и суседним земљама.
Након тога су Пољска, Словачка и Мађарска саопштиле да од поноћи уводe забрану увоза украјинског жита, упркос томе што је Европска комисија одбила да продужи ембарго.
Више о томе коме је намењено украјинско жито с уранијумом погледајте у емсији „Мој поглед на Русију“:
Застава пољске на згради у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 15.09.2023
СВЕТ
Отказале послушност Бриселу – Пољска, Словачка и Мађарска продужују забрану увоза украјинског жита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала