- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Свемирске колоније: Да ли је могућа трудноћа у свемиру

© AP Photo / Fred Ernst, FileЕмбрион
Ембрион - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
Пратите нас
Уколико би људи желели да путују на дужа путовања свемиром, као и да освајају друге планете, мораће да се позабаве са читавим низом потенцијалних проблема. Од тога како дисати и хранити се на дугим путовањима или негостољубивим планетама, до тога - како да наставе врсту.
Управо се овим последњим бави холандски стартап SpaceBorn United. Наиме, они су се ухватили у коштац с проблемом људске репродукције у свемиру.
Како су објавили на својој страници на интернету, направили су прототип малог уређаја за ин витро оплодњу и мали инкубатор за ембрионе, које планирају да пошаљу у свемир и да спроведу читав низ експеримената. Циљ им је да провере да ли је уопште могуће зачеће у свемирским условима одсуства гравитације, високог нивоа радијације и ограничених услова за живот.
Прототип уређаја за ин витро оплодњу није већи од обичног Це-Де-а, а користиће микрофлуидну технологију. Идеја је да се диск окреће како би симулирао утицаје гравитације на Земљи у безгравитационом простору.
Из SpaceBorn United-а истичу да им је у плану да прве тестове спроведу на ћелијском нивоу и то на ћелијама мишева.
Мисија под називом АРТИС (Assisted Reproductive Technology in Space) требала би да траје шест дана током којих би се оплодиле јајне ћелије мишева и када би ћелије почеле да се деле у вештачкој гравитацији, ембриони би били криогенски замрзнути и враћени на Земљу да би били прегледани. Након тога мишји ембриони зачети у свемиру би требало да буду пресађени у мишице, како би могао да се прати даљи развој ембриона и трудноћа.
Иако је првобитно планирано да прототип буде лансиран у августу 2023. године, то је померено на почетак 2025. године. Из компаније тврде да се свакако надају да ће ову мисију обавити у наредних пет година.
Ако мисија прође онако како је планирано, наредни корак би требало да обухвати људске матичне ћелије. Жеља им је да дефинишу који је минималан ниво гравитације потребан за развој здравог ембриона.
Иако у теорији све звучи јасно, из холандског стартапа истичу како су још годинама далеко од било какве потенцијалне репродукције у свемиру. Поготово кад се у обзир узме и колико је то захтеван и изазован посао на Земљи.
Ипак, успеју ли, то би могао да буде први корак за стварање сигурних и стабилних свемирских колонија, пише Зимо дневник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала