- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Трагедија у Либији: Велики број тела под рушевинама, постоји опасност од ширења колере /фото, видео/

© AP Photo / Libyan governmentПоплава у Либији
Поплава у Либији - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
Пратите нас
Последице историјских поплава у Либији и даље су видљиве. Најтеже је погођен град Дерна у којем је, према подацима Црвеног полумесеца, живот изгубило најмање 11.300 особа. Више од 10.000 људи је нестало. Због великог броја тела широм града постоји опасност од бројних болести, нарочито колере.
Становници и спасиоци либијског града Дерна извлаче тела које је нанела вода и која извлаче из рушевина насталих након разорних поплава, пренео је Ројтерс.
Светска здравствена организација и друге групе за помоћ позвале су локалне власти да обуставе сахрану жртава поплава у масовне гробнице због тога што то може изазвати дугорочне последице по ментално здравље чланова породица страдалих, али и због здравствених ризика уколико се гробнице налазе крај воде.
Према извештају Уједињених нација, више од 1.000 погинулих је сахрањено на тај начин, а из Црвеног полумесеца навели су да је живот изгубило најмање 11.300 особа, а несталих је више од 10.000. Према подацима Међународне организације за миграције расељено је више од 38.000 људи.
„Тела се гомилају на улицама, уз обалу, затрпана су у рушевинама. За само два сата, мој колега пребројао је преко 200 тела на плажи код Дерне“, наводи Билал Сабијух из Међународног комитета Црвеног крста.
Министар здравља у Триполију Ибрахим Ал Араби рекао је за Ројтерс да су се подземне воде помешале са водом у којој се налазе тела, мртве животиње, канализација и хемијске супстанце.
„Позивамо људе да не узимају воду из бунара у Дерни”, навео је Ал Араби.
Из болнице у Дерни наводе да је оформљена пољска болница у којој се лече људи са хроничним болестима, а прибојавају се да ће се због загађене воде раширити заразне болести. Ипак, наводе да колера досад није забележена.

Страх од ширења зараза

Грађани се боје епидемије, пошто се велики број тела погинулих налази под рушевинама.
„Још има тела испод рушевина, а сада су почела да се осећају“, рекао је пекар Нури Мохамед који векне хлеба нуди суграђанима бесплатно.
Лекари у локалним болницама наводе да се тела погинулих фотографишу пре сахране како би породице могле да их идентификују.
Из СЗО позивају да се направе индивидуални гробови који ће бити забележени, пошто брзоплете масовне сахране могу да доведу до бројних друштвених и правних проблема, али и да оставе последице по ментално здравље грађана.
Помоћ стиже из бројних земаља, а на терену кажу да су најпотребније вреће за тела.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган истакао је да су из те земље послата три авиона и брод у којима се налази помоћ, али и 122 возила хитне помоћи и спасилачких служби.
Последице поплаве у либијском граду Дерна - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2023
СВЕТ
Страхује се да је у Либији погинуло више од 20 хиљада људи, цунами је био висок седам метара /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала