- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Трагамо на основу чега је Шмиту издат пасош у МИП-у БиХ

© Tanjug / FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJAМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да се утврђује на основу чега је Кристијану Шмиту, који није именован у Савету безбедности УН-а на место високог представника, издата дипломатска акредитација у Министарству спољних послова у Савету министара.
„Трагамо за одговорним лицима у ОХР-у, која су такав захтев упутили МИП-у, као и за онима који су у Министарству спољних послова потписали захтев за издавање дипломатске акредитације. МИП то није проверавао, постоје лица која су одговорна, то ће сигурно морати сада да се зна“, рекао је Додик наводећи да је реч о кривичној одговорности.
Он је изјавио да има сазнања да се о томе води истрага и у Немачкој, а то све говори да неко мора одговара, а пре свега, да се утврди одговорност локалних људи.
„Ово је пре свега крах за БиХ, њен систем и њене институције, да се на бази лажне приче о томе да је именован, Кристијану Шмиту издају било какви папири за боравак. Зато је и покренута та процедура да се то преиспита и утврди, треба коначно да се утврди одговорност локалних људи за све то", рекао је Додик за РТРС.

„Шмит нелегалним поступањем нотификован у Министарству иностраних послова“

Саветник председника Републике Српске Ана Тришић Бабић изјавила је да је Кристијан Шмит 2021. године нелегалним поступањем тадашњег отправника послова а.и. Мисије ОХР у БиХ нотификован Министарству иностраних послова у Савету министара као долазећи новоименовани високи представник, а затим од тадашњег министра Бисере Турковић нелегално прихваћен.
„Нелегалним поступањем тадашњег отправника послова а.и. Мисије ОХР у БиХ Шмит је 2021. године нотификован Министарству иностраних послова БиХ као долазећи новоименовани високи представник, а затим од тадашњег министра иностраних послова /Бисере Турковић/ нелегално прихваћен, иако је знала да у овој ствари постоји спор и није имала овлашћење Председништва БиХ да га прихвати“, навела је Бабићева за Срну.
Према њеним речима, биће размотрена могућност тражења одговорности за Турковићеву, преноси РТРС.
Саветник председника Републике Српске је поновила да Република Српска не признаје Кристијана Шмита као високог представника у БиХ, јер није изабран према процедури коју прописује Дејтонски мировни споразум.
Она је нагласила да у складу са овим, Република Српска не сарађује са Шмитом, а такође не признаје ни његове одлуке.
Министарство спољних послова у Савету министара истакло је да је Кристијану Шмиту, у складу са вербалном нотом ОХР-а, издата идентификациона исказница типа МО са роком важења до 26. јануара 2025. године, те да он и стало особље ОХР-а уживају статус дипломатског агента, јавили су медији у ФБиХ.
Опширније о овој теми погледајте и у видеу:
Специјални изасланик Владе Немачке за државе Западног Балкана Мануел Сарацин на рушевинама Народне библиотеке - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2023
РЕГИОН
О чему су разговарали Додик и немачки изасланик: Објављен стенограм
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала