- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Изменама Кривичног законика Србије предвиђен доживотни затвор за силоватеље

CC0 / Pixabay / Насиље над женама
Насиље над женама - Sputnik Србија, 1920, 17.09.2023
Пратите нас
Изменама Кривичног законика (КЗ), које је предложило Министарство правде, предвиђено је да се за све облике кривичних дела силовање, обљуба над немоћним лицем и обљуба са дететом може изрећи и казна доживотног затвора, изјавила је министар правде Маја Поповић.
Она је у интервјуу за Политику навела да ће бити знатно пооштрене и казне за насиље у породици, а у складу са иницијативом родитеља деце настрадале на пешачким прелазима и у јавном саобраћају, биће мењане и санкције за тешко дело против безбедности саобраћаја.
За основни облик кривичног дела насиље у породици предложено је да се пооштри и пропише казна затвора од шест месеци до пет година, уместо казне затвора од три месеца до три године која је сада прописана.
Предложено је пооштравање и прописивање казне затвора у распону од једне до 10 година за кривично дело насиље у породици које је извршено коришћењем оружја, опасног оруђа или другог средства које је подобно да се тело тешко повреди или здравље тешко наруши.
Садашња затворска казна износи од шест месеци до пет година.
Ако је извршењем неког од ових облика кривичног дела насиље у породици наступила тешка телесна повреда или тешко нарушавање здравља или је учињено према малотетном лицу предложено је да буде прописана казна затвора од три до 12 година, а садашња казна је од две до 10 година.
Такође је предложено да ко прекрши мере заштите од насиља у породици које му је суд одредио, буде кажњен казном затвора од шест месеци до пет година, а садашња казна је од три месеца до три године.
„Предложено је да се за све облике кривичних дела силовања, обљуба над немоћним лицем и обљуба са дететом може изрећи и казна доживотног затвора. Када је реч о кривичном делу обљуба злоупотребом положаја, предложено је да се онај за кога се утврди да је учинио ово дело буде кажњен казном затвора од шест месеци до пет година“, рекла је Поповићева.
Навела је да је предложено да ако као последица изврешена овог кривичног дела наступи трудноћа, да се учинилац казни затвором од једне до 10 година, уместо садашње казне затвором од шест месеци до пет година.
У случајевима основног облика кривичног дела недозвољене полне радње предложено је да се учинилац казни искључиво казном затвора до три године, уместо новчаном казном или казном затвора до три године.
„Изменама и допунама Кривичног законика биће пооштрене и казне затвора за тешка дела против безбедности јавног саобраћаја. Очекујем да пооштравање казни затвора за ово кривично дело утиче на савест и одговорност возача, како би се сачували животи пешака, а посебно животи најмлађих“, навела је министарка.
Говорећи о томе шта очекује од измена КЗ рекла је да се њима шаље јасна порука жртвама насиља у породици, а пре свега женама, да ће држава најоштрије реаговати са циљем да се сви облици насиља одлучно сузбијају и најоштрије казне сви учиниоци овог кривичног дела.
Према њеним речима пооштравање казнене политике у односу на кривично дело насиље у породици, значајно би охрабрило све жене да не трпе насиље и да га без страха пријаве и буду уверене да ће држава бити ту за њих да их заштити.
Министарка је рекла да се очекује да измене Кривичног законика буду усвојене током следеће године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала